Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Фастівський лісгосп”. Види рубок.

Вирощуючи ліси, лісівники бажають отримати від них якнайбільше користі, в тому числі і якісну деревину. Потрібно визнати той факт, що без проведення рубок догляду, ліс виростити неможливо. Якщо лісівники не проводитимуть лісогосподарські заходи, то він перетвориться в «дикий ліс», або буде знищений хворобами і шкідниками, по крайній мірі якісної деревини точно не буде.

Тому, з метою забезпечення сприятливих умов для насаджень головних порід, на підставі матеріалів лісовпорядкування, насамперед проводяться планові рубки, тобто рубки формування та оздоровлення лісів: освітлення, прочищення, прорідження та прохідні рубки, під час яких прибираються другорядні породи, відсталі у рості дерева, екземпляри з кривими стовбурами і формується насадження бажаного складу і необхідної повноти.

Якщо ліс пошкоджується хворобами, шкідниками та негативними природними факторами, то згідно нової редакції Санітарних правил в лісах України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 р. №756, спеціальною комісією у складі представників лісопатологічної служби Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалістів лісгоспу та за участі голів сільських або селищних рад,  проводяться рекогносцинувальні обстеження таких насаджень і відповідно до їх висновків призначаються заходи з поліпшення санітарного стану лісів, тобто санітарні рубки. В разі пошкоджень окремих дерев або групи дерев, проводяться вибіркові санітарні рубки, які шляхом вилучення з ділянки сухостійних, усихаючих, сильно ослаблених, пошкоджених шкідниками чи природними стихіями дерев запобігають поширенню осередків шкідників і хвороб лісу.

В тих випадках, коли цілі ділянки лісу піддаються впливу вищезгаданих чинників, а патологічні процеси набувають характеру незворотних змін і вибірковими санітарними рубками не буде досягнуто позитивного результату, тоді до складу вищезгаданої комісії долучаються представники Київського та по місту Києву лісового та мисливського господарства і відповідно до висновків комісії, призначається суцільна санітарна рубка.

Після досягнення стиглого віку (для сосни – 81 – 101 рік, для дуба – 120 – 140 років), доглянутий здоровий ліс призначається у рубку головного користування. Підставою для проведення таких рубок є розрахункова лісосіка, яка затверджується, відповідно до Наказу Міністерства екології та природних ресурсів України.

Тобто, всі рубки в державному лісовому господарстві проводяться у правовому полі, згідно чинного законодавства і відповідно до матеріалів лісовпорядкування.

З інформацією про видачу спеціальних дозволів (лісорубних квитків) на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування, рубок формування та оздоровлення лісів та інших рубок, пов’язаних і не пов’язаних з веденням лісового господарства по ДП «Фастівський лісгосп» можна ознайомитися на сайті лісгоспу (https://fastivlis.net/golovna).