Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Клавдієвський лісгосп”. ЗМІ про нас. Ще раз про всихання.

Нарешті нас почули, нарешті проблемою всихання зацікавилися потужні мас-медіа.
З цього приводу, на запит телеканалу ICTV до ДП “Клавдієвський лісгосп” завітали журналісти програми “Секретний фронт”.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Молоді, грамотні, талановиті Катерина Кухарчук зі своїм оператором, щиро цікавилися цим явищем.

Світлина від Людмили Шрамкової.
Разом з головним лісничим ДП “Клавдієвський лісгосп” Сергієм Грамушняком,

 

інженером охорони та захисту лісу ДП “Клавдієвський лісгосп” Юрієм Яременко та лісничим “Клавдієвського” лісництва ДП “Клавдієвський лісгосп” Юрієм Талімончаком ми розповідали про роботу, яку проводять українські підприємства, розбиралися та аналізували причини масового всихання деревостанів, ділилися інформацією про досліди науковців та про міжнародний обмін досвідом у боротьбі з всиханням деревостанів.
Спеціалісти ознайомили гостей з основними напрямками діяльності лісгоспу. Ми відвідали розсадник,

Світлина від Людмили Шрамкової.

розповіли гостям про роботу телевізійної системи спостереження “Азимут”, яка дозволяє попередити виникнення лісових пожеж, демонстрували ділянки враженого шкідниками лісу, розповідали про важливість своєчасного виявлення очагів “біологічної пожежі” та заходи боротьби з наслідками цього лиха.

Світлина від Людмили Шрамкової.
У своїй розповіді Сергій Олександрович зазначив, що одним з факторів масового всихання хвойних – є ті погодні умови, які ми зараз спостерігаємо. Різке потепління клімату, зниження рівня ґрунтових вод, зменшення кількості опадів сприяє ослабленню захисних сил дерев та, як наслідок спричиняє масовоме враження соснових насаджень. Як правило, посуха сприяє розвитку хвороб та формуванню кількох поколінь стовбурових шкідників, скорочує період розвитку комах, бо він суттєво залежить від температури навколишнього середовища і погодних умов, – що спекотніше – то швидше.

Світлина від Людмили Шрамкової.
“…Зрештою, посуха впливає і на стан лісу, за таких умов дерево не може повною мірою захиститися від стовбурових шкідників. Процес настільки загострився, що вийшов за межі оперативного контролю і набув масштабного характеру. А враховуючи, що сосна – основна лісотвірна порода в українських лісах, то це, звичайно, не може не викликати занепокоєння. Втрата сосни як головної деревної породи лісів завдасть Україні значних економічних збитків, які в майбутньому можуть сягнути десятків мільярдів гривень”,- наголосив головний лісничий.
Ми розповіли журналістам про поняття – “сезон тиші”. “…Згідно до ст. 39 Закону України “Про тваринний світ”: “У період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах)”. Сезон тиші – це період розмноження тварин, і в лісах заборонено як полювання, так і санітарні вирубування (при тому, що інші види рубок не заборонені). Отже, коли потрібно забирати з лісу заселену шкідниками деревину, лісівники не можуть вжити захисних заходів Період тиші закінчується 15 червня, а масовий літ короїда – остання декада червня, тобто з 20 червня. Ту кількість заселених дерев, які ми маємо зараз, за тих 5 днів неможливо забрати…”,- роз’яснив Юрій Яременко.

Лісівники нарікають, що низка норм законодавчих та правових актів не дає змоги оперативно вживати заходів для контролю та локалізації осередків шкідників та хвороб навіть у експлуатаційних лісах. На даний час ефективним є своєчасне виявлення та вилучення хворих дерев, але вибіркові санітарні рубки є ефективними лише на початковій стадії спалаху масового розмноження короїдів.
Наразі, осередки масового усихання охоплюють Волинську, Житомирську, Київську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку, Черкаську, Чернігівську області та продовжують поширюватися.

Наш діалог міг тривати і тривати. Необхідність якнайширше пояснювати через ЗМІ суспільству необхідність боротьби зі шкідниками лісу є необхідністю сьогодення.

Ми розповідали про всихання, нам ставили запитання, ми ділилися своїми побоюваннями та надіями. Маємо впевненість, що спільні зусилля лісівників та представників ЗМІ зможуть донести до громадськості проблеми стану лісів та лісової галузі, бо тільки разом ми зможемо зберегти наші ліси!

Дякуємо за співпрацю!

Світлина від Людмили Шрамкової.