Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Київський лісгосп”. ЖОВТЕНЬ ВЕДЕ ДО ЗИМИ!

Другий осінній місяць – місяць прив’ядання природи та масового відльоту в теплі краї птахів.

У цю пору готують до зими свої домівки плазуни та звірі. Проте довкола ще панує неймовірна краса. Її особливо помітно у лісі, у царстві якого трудиться колектив нашого лісництва.

Вабить до себе зелень галявин, на які щодня вибігають групками осінні гриби, а холодостійкі квіти ніби просять, щоб зігріли їх своїми долонями люди. Неначе для захисту, вплітають вони срібне мереживо “бабиного літа” в яскраві пелюстки, потроху-помаленьку, поволеньки скидаючи їх у ледь пожовклу траву. Жовтневе небо густо і дружно підпирають високі ялини, сосни, стрункі берези, і кладуть на свої потужні плечі крислаті дуби. На те він і жовтень, щоб вбирати ліс у свої фарби, змінюючи погоду по кілька разів на день.

В цю пору дерева дарують нам свій урожай. Ми заготовляємо жолуді, щоб з їхнього найякіснішого, відбірного насіння виросли маленькі сіянцями і згодом поповнили лісове царство могутніми дубами.

Жовтневий ліс неповторний. Після його календарного бігу посіріє довкілля, і неначе лякаючись цього, до лісу щодня йдуть “шанувальники” природи. Оглядаючи зелені квартали, ми натрапляємо на залишені гори сміття, бо ж перед настанням зими “хазяї” стараються звільнити свої господи від усілякого непотребу, везуть і несуть до лісу все, що не згодиться, навіть шкільні зошити, де значаться імена, адреси їх володарів… Цими вчинками батьки дають поганий приклад дітям, забуваючи, що негідні вчинки відгукнуться жахливими наслідками у майбутньому. Сумно говорити і про факти підпалювання дітьми сухостоїв, які спричиняють пожежі в лісових насадженнях не тільки у спекотне літо, а й восени.

Тому я, шановні громадяни, в черговий раз нагадую про правила поводження у лісі: не розпалюйте вогнища в лісі у недозволених місцях, не дозволяйте дітям бавилися сірниками, запальничками, гасіть після себе вогонь, заливши його водою чи закидавши землею.

У випадках виявлення очагів загоряння негайно дайте знати про це за номерами телефонів: 101 або (044) 451-20-31!

Не губіть природу – наше спільне багатство, любіть і оберігайте її!

В. ЛІСОВИК,

лісничий Васильківського лісництва

ДП “Київське лісове господарство”.