Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП «МАКАРІВСЬКИЙ ЛІСГОСП». РОБОТИ НА НАСІННЕВІЙ ПЛАНТАЦІЇ

Одними з головних завдань, що стоїть перед лісівниками України в наш час – це підвищення продуктивності лісів, скорочення термінів вирощування товарної деревини, виведення високопродуктивних сортів деревних рослин. У вирішенні цих завдань важливу роль відіграє такий напрямок роботи, як лісове насінництво, котрий є невід’ємною складовою частиною лісогосподарського виробництва.

В ДП «Макарівський лісгосп», з метою отримання цінного за спадковими та посівними якостями лісового насіння, в Забуянському лісництві у 2002 році була створена клоново – насіннева плантація сосни звичайної. Саме клоново – насіннєві плантації є основним джерелом отримання генетично покращеного насіння. Площа плантації 8,4 га, схема змішування клонів регулярно-повторна (спіральна) з розміщенням дерев 5 Х 10 м (200 шт. на 1 га). При створенні клонової плантації був використаний генетичний матеріал плюсових дерев Київської (Димерський, Київський та Тетерівський лісгоспи) та Житомирської (Коростишівський, Радомишльський лісгоспи) областей. Плантація знаходиться під постійним наглядом не лише працівників лісгоспу, а й науковців ДП «Київська лісова науково – дослідна станція», котрі згідно заключного договору проводять науковий супровід робіт на клоново – насінневій плантації, роблять контрольні обміри дерев, облік цвітіння та плодоношення, виявляють шкідників та хвороби, надають свої наукові висновки та рекомендації.

Згідно рекомендацій науковців, в поточному році лісівники Макарівського лісгоспу проводять на плантації чергові заходи по формуванню крон дерев садового типу, а саме, за допомогою спеціальної техніки зрізують верхні лутовки дерев та підрізають бокові гілки, що у майбутньому можуть замінити вершину дерева. В подальшому даний захід дозволить полегшити збір шишок з дерев, дасть змогу збирати їх без застосування спецтехніки, а це в свою чергу зменшить собівартість заготовленого насіння. На даний час, щороку лісівники зібрають на клоново – насінневій  плантації Забуянського лісництва до 1000 кг шишок. В цьому році, за результатами планового обстеження, науковці прогнозують урожайність плантації в межах 1,9 кг насіння на гектар.

Сергій Кондрацький

головний лісничий

ДП «Макарівський лісгосп»