Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Твердження, що ліс, в якому полював Янукович, має стати національним парком, не може бути аргументом, про який потім розповідатимуть нашим нащадкам, – Володимир Бондар

 

Указом Президента 2008 року передбачено створення Дніпровсько-Тетерівського національного природного парку. Питання в тому, на які території створювати цей парк. Ми вважаємо, що на території Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства є частина земель, які можуть стати заповідними територіями. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час спілкування з представниками ЗМІ.

«Там є природні комплекси, які ми маємо передати нащадкам. Для мене національний парк чи заповідник це та територія, якою б ми мали пишатися та оберігати. У Дніпровсько-Тетерівському лісгоспі є такі території, і ми їх пропонуємо для виділення у природно-заповідний фонд. Але там є і звичайний ліс, який входить до території лісгоспу, яка загалом займає 30 тис. га. Там немає дерев чи тварин, які б відповідали статусу національного парку. Це штучний ліс, висаджений 60-70 років тому. І такої цінності, як наприклад, букові праліси він не становить», – зазначив Володимир Бондар.

Він продемонстрував, у якому стані зараз цей ліс. «Ось так зараз він виглядає. Ви бачите багато висохлих березових та соснових насаджень. І от якщо цей ліс стане заповідним, то будь-яка лісогосподарська діяльність там буде заборонена. Цей сухостій так там і залишиться. То, невже ми хочемо заповідати ось такий ліс?», – підкреслив заступник Голови Держлісагентства.

За його словами, до національного парку було б доцільно передати водно-болотні угіддя, які є сьогодні уДніпровсько-Тетерівському лісгоспі. Це близько 5 тис. га.

«Якщо хтось хоче мати колишню мисливську дачу Януковича, чи ще щось, ми теж готові передати. Воно, до речі, судом зараз виведено із структури Держлісагентства і підпадає під іншу юрисдикцію. Ці об’єкти ми готові віддавати до національного парку. Але якщо нам аргументують, що це ліс, в якому полював Янукович чи ще хтось, і через це потрібно передати його в національний парк, то, на мою думку, це не підстава, і такий аргумент не може бути так би мовити родзинкою національного парку, про яку потім розповідатимуть нашим нащадкам», – сказав Володимир Бондар.

Він підкреслив, що ліс потребує догляду лісівників, у тому числі належного утримання лісового господарства: «Ми вважаємо, що в тому стані, в якому він зараз перебуває, цінності для заповідання його немає».

Заступник Голови Держлісагентства також повідомив, що після Революції Гідності територія лісгоспу стала відкритою, кожен бажаючий може відвідати цей ліс. І лісівники там зараз наводять порядок, розвивають рекреаційні пункти для відпочинку громадян.

«У будь-якому разі Держлісагентство буде працювати над тим, щоб Дніпровсько-Тетерівський національний природний парк був створений. На якій площі, в якому об’ємі – мені здається, що тут повинна бути логіка щодо збереження природних цінних територій. Такі території там є, і ми будемо сприяти», – зазначив Володимир Бондар.

За матеріалами  http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=188770&cat_id=32888