Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп”.У лісівників амбітні плани – створити майже 70 гектарів нових насаджень

Весна для працівників лісового господарства – відповідальний і насичений період. Адже, окрім охорони лісу, проведення повсякденних лісогосподарських заходів, активізується дуже важливий напрямок діяльності – посадка лісових культур. Дати нове життя лісові – створити нові насадження – основне споконвічне завдання працівника лісової галузі.

До весняної лісокультурної кампанії 2018 року лісівники ДП «Переяслав-Хмельницького лісгоспу» підготувалися заздалегідь. Ще восени минулого року провели комплекс підготовчих заходів: виконували заплановані обсяги робіт з підготовки ґрунту, виростили посадковий матеріал, підготували необхідну техніку та інвентар.

З настанням сприятливих погодних умов працівники ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп» розпочнуть роботи з відновлення лісів. У цьому році планується висадити лісових насаджень на площі 69 га. Заліснюватимуться не тільки зруби минулого року, але й цьогорічні. Для того, щоб охопити такі території, було вирощено 905 тисяч штук стандартних сіянців. Крім того, на площі 70 га посадок минулих років буде проведено заходи з доповнення лісових культур, адже минулорічне літо було надзвичайно спекотним і частина саджанців загинула, тепер їх слід обов’язково замінити новими.

Те, що вирощування лісу – клопітка й тривала праця, знають, мабуть, всі. А от те, що це безперервний процес, засвідчує наступне. Аби в наступному році було чим відтворювати лісові насадження, працівники лісгоспу заготовили 1500 кг лісового насіння. Насіння превіряється лісонасіннєвою інспекцією, якщо висновки задовільні – його висівають у постійні або тимчасові розсадники. Згодом дбайливі руки доглядають за паростками. Через рік чи два сіянці викопують і висаджують вже на постійне місце, туди, де через роки зеленітиме густий молодняк. З метою ефективного використання наявної вологості в грунті посадку лісу необхідно проводити в найкоротші терміни.

Ось так, із року в рік, люди, які бережуть і примножують наші ліси, замикають, здавалося б, природний цикл своєю працею: із шишки – насінинка, потім – сіянець, далі – саджанець. І лише через 81 рік сосна достигає своєї стиглості, а дуб – через 101. От і виходить, що ліс – це зв’язок поколінь. Тому любіть ліс, приєднуйтесь до участі в наших акціях, посадіть своє дерево. Зробіть таке послання-подарунок нащадкам.

Людмила Данилюк, інженер лісових культур