Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Поліський лісгосп”. Весна прийшла, турбот  додається…

 

  Весна прийшла, турбот у лісівників додається, насамперед,    це роботи по охороні лісових масивів від пожеж. Це одне з найбільш болючих питань сьогодення, особливо в нашому районі.

            Річ у тім, що  в більшості весняні лісові пожежі – це пожежі, причиною яких, є випалювання сухої рослинності або її залишків  поблизу лісонасаджень, на полях, луках, вздовж доріг.

            Хочемо попередити, що випалювання сухої рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю галузі охорони навколишнього  природного середовища – це адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачено статтею 77-1  Закону України про адміністративні  правопорушення «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» і  тягне за собою накладання  штрафу на громадян від  десяти до двадцяти неоподатковуваних  мінімумів доходів  громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти  до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян .

    З настанням стійких посушливих погодних умов є  вірогідність виникнення пожеж у лісових масивах. Тому потрібно дотримуватись елементарних  норм і правил пожежної безпеки в лісі: не розводити багаття в соснових насадженнях, у місцях  із сухою рослинністю;  недопалок потрібно затоптати в землю, або загасати у воді; перш ніж кинути сірник, переконатися що він  не горить . Порушення простих  правил  пожежної   безпеки у лісі тягне за собою адміністративну відповідальність та накладання штрафів на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян стаття 77 Закону України про адміністративні правопорушення «Порушення вимог пожежної безпеки».

            Ще хочемо  звернути увагу жителів району  на засмічення лісів побутовими відходами. Звичайно, кожен господар, підприємство, організація, з приходом весни турбується про благоустрій своїх садиб, господарств. Але ж відходи треба вивозити в призначенні для цього місця, а не в лісові масиви.

Тож пояснюємо, що засмічення лісів відходами – це теж адмістративне правопорушення і тягне за собою адміністративну відповідальність та накладання штрафів на громадян від двадцяти п’яти  до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян  і на посадових осіб від  п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів  громадян .

            Штраф можна стягнути. Та, власне, хіба грішми можна відшкодувати збитки та шкоду, яку нанесено лісам, гроші не замінять лісу, як живого організму.

            Тож чи слід випалювати суху рослинність на полях, луках, поблизу лісових масивів, і чи потрібно дітям нашого району, одного з найбільш забруднених  територій після Чорнобильського лиха, дихати «задимленим повітрям», і чи потрібна для нас всіх ця «задимлена завіса», яка останнім часом покриває населенні пункти району?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах –

тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, –

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

{Стаття 77 в редакції Закону № 81/96-ВР від 06.03.96; із змінами, внесеними згідно із Законами № 55/97-ВР від 07.02.97№ 1829-VIII від 07.02.2017}

Стаття 771. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння –

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, –

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

{Кодекс доповнено статтею 771 згідно із Законом № 81/96-ВР від 06.03.96; із змінами, внесеними згідно із Законом № 55/97-ВР від 07.02.97; в редакції Законів № 552-IV від 20.02.2003№ 2250-IV від 16.12.2004; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1708-VI від 05.11.2009}