Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Тетерівський лісгосп”. Екскурсія до лісу.

Ліс має велике значення  в житті людини. Це неоціненне народне багатство, надійний бар’єр на шляху руйнівних природних явищ, домівка для числених лісових мешканців, місце відпочинку людей. Вся лісова екосистема це цілісний живий організм, який потребує відповідального, шанобливого ставлення, яке знаходить відображення у раціональному лісокористуванні лісогосподарськими підприємствами, у відповідальній поведінці відвідувачів лісу, у розумінні його проблем населенням.

Як відомо модель поведінки людини і її відношення до оточуючого світу формується починаючи з самого раннього віку, коли дитина отримує знання про все що її оточує. Дуже важливо змалку прищеплювати майбутнім членам суспільства, як загальнолюдські корисні риси, такі як порядність, чесність, відповідальність, так і любов до природи, відповідальне до її ставлення, словом те, що називається екологічна культура. Велику роль у формуванні її  відіграє спілкування з людьми, професії яких пов’язані з природою, зокрема з лісом.  Хочеться особливо відзначити вчителів, які знаходять час і можливість організовувати екскурсії до лісогосподарських підприємств, які крім так необхідних для сучасної людини екологічних знань, ще й урізноманітнюють і роблять цікавішим навчальний процес та розширюють світогляд дітей.

18 та 19 жовтня цього року педагогічний колектив Загальцівської ЗОШ І – ІІІ ступенів організували екскурсію для школярів до державного підприємства «Тетерівське лісове господарство».

В ході екскурсії юні любителі природи відвідали один з підрозділів підприємства – Поташнянське лісництво, де долучились до чи не найважливішого заходу із всього комплексу лісогосподарських міроприємств – створення лісових культур. Лісничий Тимошенко Олег Анатолійович детально розповів про всі тонкощі цієї важливої справи та її значення в збереженні і примноженні зелених багатств держави. Дбайливо висаджені дитячими руками сіянці в майбутньому стануть величавим бором, а ліс ще не раз віддячить їм за добру справу.

Також діти відвідали центральний офіс лісгоспу, де спеціалісти ознайомили їх із щоденною роботою підприємства.

Юні натуралісти  ознайомились із центральним диспетчерським постом та із роботою системи відеоспостереження за лісовими масивами, дізнались про дії працівників підприємства у разі виявлення лісової пожежі.

Гостям розповіли про роботу комплексу обладнання з переробки шишок, про особливості збору і зберігання  насіння лісових порід та підготовку його до посіву, про технологію вирощування сіянців різних видів деревних і чагарникових порід, поширених в лісах нашого регіону.


Сподіваємось екскурсія була цікавою і корисною для відвідувачів. В свою чергу хочеться відмітити високий рівень екологічної грамоти учнів, їхнє прагнення зробити свій внесок в примноження зелених багатств та розуміння важливості дотримання принципів раціонального лісокористування. Впевнені, що такі діти в майбутньому стануть відповідальними громадянами, які не розглядатимуть ліс лише як місце куди можна викинути сміття, а своє уявлення про лісівників будуть формувати з власного досвіду спілкування з ними, а не з телеекрану, де на них, нажаль, чи не щодня чіпляють ярлики нещадних винищувачів лісів і злодіїв.

Такі зустрічі корисні не тільки для дітей, вони дуже важливі і для працівників лісгоспу, адже ніщо не надихає на роботу сильніше ніж розуміння важливості її для майбутніх поколінь. Щирі погляди дитячих очей вселяють впевненість в правильності обраного шляху та вкотре дають зрозуміти, що нам є для кого оберігати і примножувати наші зелені скарби.

Адміністрація ДП «Тетерівський лісгосп»