Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Дисбаланс в правовому полі в галузі мисливського та лісового господарства призводить до дисбалансу в екологічному, економічному та соціальному полі.

12 лютого в приміщенні Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства відбулась обласна конференція Товариства лісівників України, в якій взяли участь начальник управління Олексій Бойко, заступник начальника управління-завідувач сектором мисливського господарства Василь Гринь, заступник начальника управління Тарас Васьків, перший віце-президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний, Президент асоціації користувачів мисливських господарств Олександр Безкоровайний та представники Всеукраїнської асоціації мисливців, Київської обласної організації УТМР, користувачі мисливських угідь Київської області, голови первинних осередків Київської обласної організації товариства лісівників України, голова громадської ради при управлінні Олег Береговий, голова Київської обласної організації профспілок лісового господарства Лариса Дегтяр та ін.

Голова Київського осередку Товариства лісівників України Руслан Гузенко довів до відома присутніх зміст проєктів Законів України: «Про мисливське господарство і полювання» (реєстр № 2448) щодо зміни порядку обліку тварин, які віднесенні до державного мисливського фонду та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу, який стосується ведення мисливського та лісового господарства (реєстр № 2351) та зауважив, що дані законопроєкти передбачають подальші обмеження у веденні лісового та мисливського господарства на значних територіях, які можуть бути віднесені до природоохоронних з ініціативи місцевих рад та внести обмеження у проведення лісогосподарських заходів.

Олексій Бойко наголосив на тому, що від прийняття даних законопроєктів залежить доля і лісового, і мисливського господарства в Україні.

Віктор Червоний у виступі звернувся до користувачів мисливських угідь та громадських організацій із закликом об’єднати зусилля і виступити єдиним фронтом, а також, ініціював звернення до народних депутатів з проханням доопрацювати зазначені законопроєкти, врахувавши при цьому думки та зауваження фахівців лісової та мисливської галузі.

Олександр Безкоровайний розповів присутнім про наслідки заборони полювання на вовків, про червонокнижного лося та про необхідність об’єднувати зусилля та відстоювати лісову і мисливську галузі, бо в нас одна спільна загроза – знищення лісової і мисливської галузі, яка по суті ще не створена.

Вячеслав Щегельський, голова Київської обласної організації УТМР говорив про історію знищення державних мисливських господарств і про планомірне знищення мисливського господарства вцілому.

Анатолій Шиян, головний лісничий ДП «Вищедубечанський лісгосп» висловив колективну думку про наслідки прийняття законопроєкту №2351 та довів до відома присутніх інформацію про витрати підприємства в сумі близько 2 млн. грн. протягом 2019 року на придбання та обробку репелентами лісових культур (близько 400 га) з метою запобігання їх знищення дикими тваринами, зокрема лосем.

Віталій Смолін, директор ДП «Київський лісгосп» – про проведений фаховий аналіз законопроєктів 2448, 2351 та наслідки їх прийняття для лісогосподарської галузі.

Євгенія Яніш, зоолог, співробітник інституту зології, директор Київського підрозділу Асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь про важливість громадського резонансу та його вплив на прийняття законів та судових рішень,зокрема в сфері мисливського господарства та про популяризацію мисливства і важливість проведення роз’яснювальної роботи.

Олег Береговий про вже пророблену роботу щодо збереження лісової галузі та необхідність наразі об’єднатися і діяти спільно з метою донесення фахової думки до влади.

 

Лариса Дегтяр – про позицію профспілок щодо ситуації, яка склалась в галузі та аналіз зазначених законопроєктів і наслідок їх прийняття на ситуацію в галузі та зокрема, лісівничі трудові колективи.

Всі учасники конференції мали змогу надати фахову оцінку законопроектам 2448, 2351 та підписали звернення до Комітету з питань екологічної політики та природокористування про зупинення прийняття законопроєктів №2448 від 14.11.2019 та №2351 від 30.10.2019 , оскільки дані законороєкти є згубними, в першу чергу для держави вцілому, оскільки 90% роботи мисливських господарств – це роботи не пов’язані з добуванням тварин, а насамперед, цеприродо-охоронні заходів та робота з розведення диких тварин виключно за кошти цих мисливських господарств.