Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Христина Юшкевич: Держлісагентство вважає за необхідне запровадити систему електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів

Христина Юшкевич: Держлісагентство вважає за необхідне запровадити систему електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів

25 березня у ході брифінгу Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич розповіла про запровадження системи електронного обліку деревини на підприємствах лісової галузі, де сьогодні вона охоплює близько 99% всієї заготовленої деревини.

За її словами, нині саме Система ЕОД є чи не єдиним інструментом, який дозволяє державі відстежувати походження деревини від моменту заготівлі до реалізації за межі України, унеможливлюючи обіг деревини невідомого (сумнівного) походження.

Христина Юшкевич також наголосила на необхідності вдосконалення законодавчої бази щодо функціонування Системи ЕОД в Україні. Держлісагентством, зокрема, підготовлений проект постанови «Про затвердження Положення про єдину державну систему електронного обліку деревини», який погоджено Міністерством аграрної політики та продовольства України, але остаточно ще не прийнято.

Державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр», що є головним підприємством-оператором Єдиної державної системи електронного обліку деревини, розпочато реалізацію пілотного проекту щодо впровадження Системи ЕОД на базі Ужгородського військового лісництва, що належить до сфери управління Міністерства оборони України.

На думку міжнародних та вітчизняних експертів, запровадження електронного обліку всіма постійними лісокористувачами дозволить мінімізувати тіньовий ринок деревини в Україні, який на сьогодні оцінюється на рівні 15 – 20 % від загального обсягу рубок.

«Держлісагентство вважає за необхідне запровадити прозорий механізм обліку всіх операцій, які проводяться з деревиною в процесі лісогосподарської діяльності у Єдиній державній Системі електронного обліку деревини»,- підкреслила Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич.

Прес-служба Держлісагентства