Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Інформація щодо обмеження відвідування лісових масивів з метою недопущення лісових пожеж в них, лісопаркових зон та облаштованих місць відпочинку, з метою попередження розповсюдженню коронавірусної хвороби.

З метою запобігання реальній загрозі виникнення пожеж у лісах і мінімалізації їх наслідків, на виконання 
розпорядження Голови Київської облдержадміністрації від 12.02.2020 року № 67«Про заборону відвідування населенням лісів і в’їзду до них транспортних засобів та іншої самохідної техніки у період високої пожежної небезпеки», зареєстрованого в Міністерстві юстиції 21.02.2020 за № 15/18,
ЗАБОРОНЕНО відвідування лісів населенням і в’їзд до лісів Київської області (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та іншої самохідної техніки, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети, у період високої пожежної небезпеки.

РОЗПОРЯДЖЕННЯ Про заборону відвідування населенням лісів

Державною лісовою охороною здійснюється постійний моніторинг та оповіщення ГУ ДСНС України у Київській області про факти виникнення пожеж та загорянь на території підвідомчих підприємств, підприємствами налагоджено та відпрацьовано чітку взаємодію з органами ДСНС, для своєчасного реагування і прибуття їх підрозділів до осередків лісових пожеж та ефективної роботи при гасінні лісових пожеж.
Станом на 05.04.2020 на території підвідомчих підприємств всього ліквідовано 28 лісових пожеж на площі 14,19 га. За участю ДСНС погашено 3 лісові пожежі.
Крім того, забезпечено цілодобове чергування в Управлінні, на підприємствах, в лісництвах, пожежно-спостережних пунктах і лісових пожежних станціях, проводиться щоденне патрулювання лісової охорони в лісових масивах.
Нагадуємо, що у відповідності до вимог статті 77 КУпАП,
порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від тридцяти п’яти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 грн до 8500 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Щодо обмеження відвідування лісопаркових зон та  облаштованих місць відпочинку.

Враховуючи, що кількість хворих на COVID-19 в Україні щодня збільшується, з метою попередження розповсюдження коронавірусної хвороби, з 6 квітня 2020 року Уряд запровадив більш жорсткі заходи безпеки на період дії режиму надзвичайної ситуації та карантину до 24 квітня 2020 року.
Так, 2 квітня 2020 року Урядом внесено зміни до постанови №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» щодо запровадження ефективної комбінації профілактичних немедикаментозних заходів, серед яких: домашня самоізоляція, соціальне дистанціювання осіб віком старших 60 років, обмеження відвідування парків та зон відпочинку та інше».
Під час карантину, який триватиме до 24 квітня 2020 р. на всій території України, з 6 квітня, зокрема, діятиме заборона на:
• перебування в громадських місцях без вдягнутої маски, респіратора;
• переміщення групою осіб більш ніж дві особи (крім випадків службової необхідності та супроводження дітей);
• перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків;
• відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності);
• відвідування спортивних та дитячих майданчиків;
• відвідування установ і закладів, що надають паліативну допомогу, соціального захисту, установ і закладів, що надають соціальні послуги;
• перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, тощо.
У зв’язку з цим, просимо утриматись від відвідування територій лісопарків та облаштованих зон відпочинку в лісових масивах Київщини протягом періоду дії зазначених вище обмежень та нагадуємо, що відповідальність порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей»)
Довідково: поточна епідеміологічна ситуація в Україні та Київський області станом на 6 квітня:
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 6 квітня в Україні 1319 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 38 летальних, 28 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 68 нових випадків.
За даними Центру громадського здоров’я, у Київський області
станом на ранок 6 квітня 2020 року офіційно підтверджено 91 випадок захворювання на коронавірус.
В т.ч. 6 дітей ( 3 – смт Козин ; 1 – с. Лісники; 1 – с. Гатне; 1 – м. Бориспіль).
З них :
– в Обухівському р-ні (смт Козин – 19, с. Романків – 3, м. Українка -3, м. Обухів -5);
– у Києво-Святошинському р-ні (3- м . Вишневе, 3 – м. Боярка, 4 – с. Лісники, 3 – с. Гатне, 1 – с. Дмитрівка, 3- с. Софіївська Борщагівка, 1- с. Тарасівка, 2- с.Крюковщина, 1 – с. Свято-Петрівське);
7 – у м. Бориспіль;
5 – у м . Буча;
4 – у м. Біла Церква;
4 – м. Вишгород;
3 – у м. Бровари;
3 -м. Ірпінь;
2 – у Васильківському р-ні, с. Рославичі;
2 –у Миронівському р-ні (с. Маслівка);
1 – у Бориспільському р-ні, с. Гнідин;
1 – у смт Ворзель ;
1 – у м. Гостомель ;
1 –у Білоцерківському р-ні, с. Фурси;
1 – у Броварському р-ні, с. Зазим’є;
1 – у Ставищенському р-ні, смт. Ставище;
1 – с. Коцюбинське;
1 – у Макарівському р-ні, с. Мостище;
1 – м. Фастів.
З них: на стаціонарному лікуванні 32 особи, на амбулаторному лікуванні (самоізоляції ) 59.
Одужало – 4. (1. жінка, 21 рік, м. Бровари; 2. Чоловік 51 рік, м. Біла Церква; 3. Жінка 34 роки, с. Дмитрівка; 4. Жінка 50 років, м. Обухів).
Померло – 5 (нових випадків за добу не має).
Підозру на зараження мають 387 осіб:
Найбільше – у Києво-Святошинському (87) та в Обухівському (63) районах.
Крім того, підозри є у районах: Білоцерківський; Бориспільський; Бородянський; Броварський; Васильківський; Вишгородський; Макарівський; Миронівський; Переяслав-Хмельницький; Рокитнянський; Ставищенський; Фастівський.
Населені пункти: м. Березань; м. Біла Церква; м. Бориспіль; смт. Бородянка; м. Боярка; м. Бровари; м. Буча; м. Васильків; м. Вишгород; м. Вишневе; смт Ворзель; м. Гостомель; смт Іванків; м. Ірпінь; с. Коцюбинське; смт Макарів; м. Обухів; м. Переяслав; м. Славутич; м. Фастів; м. Яготин.
Встановлено медичне спостереження за 1108 контактними особами.