Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Інформація щодо знищення підприємством рідкісного виду рослин діфазіаструм сплюснутий (Diphasiastrum complanatum), занесеного до Червоної книги України не відповідає дійсності

Нещодавно в соціальній мережі Фейсбук з’явилась інформація з гучним заголовком «Макарівський лісгосп знищує місце зростання рідкісної червонокнижної рослини». Однак, інформація, про яку йдеться в статті та звинувачення на адресу лісівників не відповідають дійсності, виходячи з наступного.
Мова іде про рідкісну рослину діфазіаструм сплюснутий (Diphasiastrum complanatum), інша назва – зелениця сплюснута, яку занесено до Червоної книги України і яка дійсно зростає на на площі 0,1 га на землях лісогосподарського призначення, що перебувають в постійному користуванні ДП “Макарівський лісгосп”
(Комарівське лісництво: квартал 3 виділ 8, загальна площа виділу 3 га.)
Дану рослину було виявлено спеціалістами підприємства під час обстеження 16.04.2019 року, про що складений відповідний акт. За результатами обстеження, також, було складено та затверджено Наказом ДП “Макарівський лісгосп” від 08.05.2019 року №44 загальний перелік виділів, де зростають види рослинного світу занесені до Червоної книги України.
Відповідно до принципів та критеріїв лісової сертифікації за міжнародною схемою Лісової опікунської ради FSC, територія, де зростає рідкісна рослина була вимічена на місцевості та включена до списку особливо цінних для збереження лісів. На вказаній території, відповідно до Наказу ДП “Макарівський лісгосп” від 08.05.2019 року заборонено проведення рубок головного користування та суцільних санітарних рубок.
З метою поліпшення санітарно-лісопатологічного стану, у відповідності до п. 13 Санітарних правил в лісах України, у вересні 2020 року в кварталі 3 виділі 8 Комарівського лісництва було проведено лісопатологічне та санітарне обстеження насаджень, за результатами якого на даній ділянці було виявлено аварійні дерева, що зростали поза ареалом діфазіаструм сплюснутий (Diphasiastrum complanatum) та було визначено необхідним проведення оздоровчого заходу на даній ділянці, а саме: вибіркової санітарної рубки.
Згідно акту лісопатологічного та санітарного обстеження насаджень ДП “Макарівський лісгосп” від 10.09.2020, відповідно до вимог п.5 Санітарних правил в лісах України ДП “Макарівський лісгосп” було складено та погоджено перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів, в якому зазначено, що в кварталі 3 виділ 8 Комарівського лісництва на площі 0,1 га виявлено рослини занесені до Червоної книги України.
На підставі погодженого в установленому порядку переліку заходів з поліпшення санітарного стану, лісів ДП “Макарівський лісгосп” 25.11.2020 року видав лісорубний квиток серія КИ ЛРК №011788 на проведення вибіркової санітарної рубки в Комарівському лісництві, квартал 3 виділах 4, 8, 12 на загальній площі 12,5 га.
Враховуючи вищевикладене, лісогосподарський захід в кварталі 3 виділі 8 Комарівського лісництва, про який йдеться в публікації, розміщеній на сторінках представників ГО «Лісовий контроль» в соціальній мережі Фейсбук, було проведено в позавегетаційний період, з дотриманням вимог чинного законодавства, а інформація щодо знищення підприємством рідкісного виду рослин діфазіаструм сплюснутий (Diphasiastrum complanatum), занесеного до Червоної книги України не відповідає дійсності.
Додатково повідомляємо, що Київським обласним та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства у вересні 2020 року ініційовано питання щодо доцільності створення заповідного урочища місцевого значення «Зелениця» площею 3,0 га у кварталі 3 виділі 8 Комарівського лісництва ДП “Макарівський лісгосп” з метою збереження діфазіаструм сплюснутий (Diphasiastrum complanatum).
Ініціатива Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства була підтримана ДП “Макарівський лісгосп” та екологічними громадськими організаціями. На даний момент матеріали щодо створення заповідного урочища «Зелениця» площею 3,0 га знаходяться на розгляді в Департаменті екології природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації.
В свою чергу, висловлюємо вдячність всім небайдужим громадянам за їх активну позицію, спрямовану на збереження рідкісних видів тварин та рослин, а також сподіваємось на плідну співпрацю в майбутньому!
На фото, зробленому 08.12.2020 року – рослина діфазіаструм сплюснутий (Diphasiastrum complanatum) в кварталі 3 виділі 8 Комарівського лісництва ДП «Макарівський лісгосп».