Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Все, що необхідно знати про різдвяно-новорічні дерева!

Зі стартом новорічної ялинкової кампанії в Україні, державні лісогосподарські підприємства розпочинають реалізацію різдвяно-новорічних дерев з метою, щоб всі бажаючі придбати різдвяно-новорічну красуню до свят за доступною ціною (в середньому від 84 грн за дерево до 1 м, або від 165 грн за двометрове дерево) змогли  зробити це в найближчому лісгоспі або на спеціально організованих виїзних торгівельних майданчиках, які лісгоспи організовуватимуть на спеціальних торгівельних майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів.

З повним прейскурантом цін та місцями розташування торгівельних майданчиків підприємств Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, пропонуємо ознайомитися з інформації за посиланням: https://kyivlis.gov.ua/tovary-narodnogo-spozhyvannya

Для того, щоб задовольнити потребу в новорічних деревах, не завдаючи шкоди для лісу, на державних лісогосподарських підприємствах Управління створені спеціальні плантації новорічних ялинок,  де зростають хвойні дерева різних порід (переважно сосни звичайної) та різного віку. Більш детально про це можна прочитати за посиланням:

https://kyivlis.gov.ua/novyny/zhyva-novorichna-yalynka-tse-tradytsijno-organichno-ta-krasyvo-2

Заготівля новорічних ялинок проводиться враховуючи заявки торгівельних організацій та споживачів. Потрібно зазначити, що вирощені дерева, заплановані для реалізації, заготовлюються під замовлення покупців.

Заготовлені лісівниками новорічні ялинки будуть маркуватись спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками або  пластмасовими бирками-стяжками, і ті, і інші розриваються при спробі їх зняття і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.

Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті https://www.ukrforest.com/check. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

Для зручності покупців, з метою доступної можливості щодо перевірки легальності походження новорічного дерева, державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

Щороку Державним агентством лісових ресурсів України здійснюються додаткові заходи з охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування в новорічний період. Так, на виконання наказу Держлісагентства від 23.11.2020 № 367 “Про посилення охорони хвойних насаджень у різдвяно-новорічний період 2021 року”, розпорядження Київської обласної державної адміністрації від 19.11.2012 № 497 “Про заходи щодо охорони хвойних лісів від  незаконних  рубок  у передноворічний період, керуючись статтями 19, 28-1, 91, 105 Лісового кодексу України, статтями 13, 21 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, статтею 2 Закону України “Про Національну поліцію”, з метою запобігання незаконній заготівлі та реалізації новорічних ялинок у різдвяно-новорічний період 2021 року, на території лісових масивів Київщини вже розпочали  патрулювання спеціальні рейдові бригади державної лісової охорони, спільно з працівниками Нацполіції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля, громадськістю та представниками ЗМІ з метою виявлення правопорушників. Наказ ялинка 2020

Штрафні санкції за незаконну вирубку новорічних дерев складаються із суми заподіяної шкоди лісу та адміністративного чи кримінального (у разі істотної шкоди) штрафу.

Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня, зокрема: Відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодовується шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні:

За кожне зрубане хвойне дерево біля шийки кореня:                             

до 10 см. – 518,91 грн.          

10,1 – 14,0  – 914,25 грн.                 

14,1 – 18,0  – 2347,44 грн.               

Окрім відшкодування шкоди, згідно з ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, тягнуть за собою накладення штрафу:

– на громадян   –    від  510  до  1020 грн.

 – на посадових осіб   –    від  2550  грн. до  5100 грн.

 Сподіваємось та розраховуємо на свідомість громадян при придбанні дерев та просимо при їх виборі – звертати увагу на наявність маркування уніфікованими засобами. Про виявлені факти порушень просимо повідомляти територіальні органи Національної поліції України та Держлісагентства

Контакти відповідальних осіб оперативних штабів 2020