Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Кілька цікавих фактів про наших лісових мешканців

Знаєте, чому білочки запасають на зиму як мінімум вдвічі більше їжі, ніж їм необхідно? Все просто — пам’ять у них не дуже довга, тож часто буває так, що вони забувають, де саме лежать їхні їстівні припаси. Ото й доводиться перестраховуватися.

Жолудевого дятла називають найзапасливішим птахом у світі! Готуючись до зими, він засовує в невеличкі отвори жолуді. Це можуть бути дірочки як на деревах, так і на телеграфних стовпах. Ви тільки уявіть — якось вчені знайшли сосну, в яку було заховано близько 60 тисяч жолудів!

Олень плямистий. Цей олень значно менший за оленя благородного. Довжина тіла дорослих самців до 180 см, висота у холці до 112 см, маса до 140 кг. Самки дещо менші.

Взимку волосяний покрив бурувато-рудий, літом рудого кольору. Відрізняється від благородного оленя наявністю жовтуватих плям по спині. Самці мають 4-5-відросткові роги, які в кінці березня, у квітні кожного року скидають.

Заєць русак. Літом хутро зайця сірого кольору, жовто-руде з боків і бурувате на спині, а на зиму воно біліє з боків, на відміну від зайця-біляка, у якого хутро взимку чисто біле, за винятком кінчиків вух. У нього вуха значно довші, ніж у біляка. Відігнуті вперед, вони заходять на кінчик носа. Хвіст також довгий, зверху чорний, знизу білий.

 

Усі ви, певно, чули, що бобри — одні з найпрацьовитіших тварин. Вони й дня не можуть прожити без того, щобне будувати свої греблі. А тепер — затамуємо подих. Найдовша гребля бобрів, віднайдена вченими, мала довжину цілих 780 метрів! Що не кажіть, а в цих тваринок можна повчитися наполегливості в роботі!