Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

На території державного мисливського фонду розпочато облік мисливських тварин

В січні 2015 року в мисливських угіддях по всій Україні розпочався зимовий облік мисливських тварин. Такі заходи покликані забезпечувати охорону, раціональне та невиснажливе використання мисливського фонду, відбуваються вони щорічно по завершенні мисливського сезону і є обов’язковими для всіх користувачів.
Загальна площа мисливських угідь більше 45 млн. га, з них на 5 млн. га ведуть господарство підприємства галузі, обласні організації УТМР – на 30 млн. га, решта 10 млн. припадає на інших користувачів.

Для забезпечення державного контролю обліки проводяться за участю спеціалістів обласних управлінь лісового та мисливського господарства, працівників Державного управління охорони навколишнього природного середовища, фахівців Державної екологічної інспекції, мисливствознавців, користувачів мисливських угідь, а також членів громадських організацій, студентів профільних навчальних закладів.
Облік тварин відбувається в основному методом шумового погону та маршрутним методом, а також спостереженням у місцях підгодівлі. Такий різновид методів дає змогу більш точно визначити чисельність мисливських тварин та місця їх перебування на території господарств.

За результатами минулорічної таксації було нараховано більше 6 тис. лосів, 13 тис. оленів європейських, 3 тис. оленів плямистих, 147 тис. козуль, 60 тис. кабанів.

На даний час в окремих господарствах спостерігають приріст поголів’я лосів, оленів, козуль та кабанів.
Завершиться облік у лютому поточного року. На підставі зібраних даних мисливствознавці зможуть проаналізувати динаміку чисельності тварин, стан популяції кожного виду та підготувати проекти лімітів добування на наступний мисливський сезон.

Прес-служба Держлісагентства