Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Кому відпочинок, а кому клопоти…

Цьогорічна рання весна, значне потепління та сильні вітри посприяли підвищенню пожежної небезпеки в лісах Київщини. Ще з другої половини березня розпочався пожежонебезпечний період, під час якого для лісівників найважливішими пріоритетами є недопущення пожеж в зелених масивах, а у випадку їх виникнення – вчасна локалізація.

Через пожежонебезпечний період під час вихідних та святкових днів лісівники і працівники лісгоспів, а також працівники Київського обласного та по м. Києві управління лісового та мисливського господарства, спільно з представниками МВС, слідкують за дотриманням «Правил пожежної безпеки…» громадянами під час відпочинку у лісових масивах.

Відпочивальників з лісу не виганяють, втім розведений вогонь у не облаштованих для цього місцях радять загасити. Люди на такі візити реагують адекватно та обіцяють за собою прибрати, а розведене багаття загасити.

Протягом травневих свят рейдовими бригадами лісгоспів було проведено патрулювання по підпорядкованих лісництвах та лісових масивах підприємств для контролю за дотриманням плану заходів щодо запобігання виникнення лісових пожеж та дотримання вимог правил пожежної безпеки в лісах області. Головна мета заходу – агітаційно-роз’яснювальна робота серед відпочиваючих в лісі та покарання порушників за недотримання правил поводження в лісах у пожежонебезпечний період відповідно до статті 77 КУпАП.

В ході рейду також оглядаються лісопожежні станції та пункти зосередження інвентарю, пожежні автомобілі, телевізійні вежі спостереження та інші технічні засоби, які є необхідними для ефективної організації роботи з гасіння лісових пожеж. Крім того, звертається увага на облаштування мінералізованих смуг, перекриття позапланових доріг, встановлення наглядної агітації (аншлагів, панно, плакатів) на протипожежну тематику.

Загалом перевіркою відзначено достатній рівень підприємств в питаннях готовності для оперативного реагування при виникненні лісових пожеж та їх попередження. Станом на сьогодні існує чітка координація дій лісової охорони, налагоджена співпраця та взаєморозуміння з підрозділами МВС, ДАЇ в області. Проте робота лісівників зі здійснення профілактичних протипожежних заходів триває: продовжується створення мінералізованих смуг та догляд за існуючими, облаштовуються рекреаційні пункти, ведеться роз’яснювальна робота з населенням.

Протягом всього пожежонебезпечного періоду лісівниками проводяться рейдові перевірки для попередження лісових пожеж. Складаються протоколи про адміністративні порушення, пов’язані з недотриманням правил пожежної безпеки під час відпочинку в лісі.

Київське обласне та по м. Києві управління лісового та мисливського господарства разом з усіма підпорядкованими лісогосподарськими підприємствами звертається до всіх мешканців та гостей області – дотримуйтесь елементарних правил поведінки у лісі!

Прес-служба КОУЛМГ