Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Підсумки проведеної роботи

В Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства відбулося засідання колегії за участі директорів державних лісогосподарських підприємств, керівників підрозділів та провідних спеціалістів управління.

В роботі колегії прийняв участь радник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Васьків Т.Я.
У своєму вступному слові начальник управління Цибулько В. А. поінформував про результати колегії Держлісагентства України, що відбулася напередодні, відмітивши, що Київщина по всій лісовій галузі займає провідне місце, і по багатьох показниках вийшла на передові позиції, що відмічалося колегією Держлісагентства. Це результат плідної праці трудових колективів і всього директорського корпусу.

Особлива подяка була висловлена керівництву ДП «Вищедубечанський лісгосп» та ДП «Тетерівський лісгосп» які за виробничими показниками є лідерами серед лісогосподарських підприємств України. При цьому певний наголос було зроблено на необхідності сталого розвитку лісового господарства, системної роботи підприємств області по досягненню високих результатів.

Про підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств області у I кварталі 2014 року доповів перший заступник начальника управління Гузенко Р.В. Зокрема відзначено, що з початку року проведено відновлення на зрубах 1900 га лісів та створено 10 га нових, рубки формування молодняків проведені на площі 636 га і це забезпечить догляд за головною породою.
Заготовлено 147,6 тис. м³ ліквідної деревини від рубок головного користування, обсяг реалізації продукції, в порівняні з минулим роком, зріс на 23%. Є позитивні зміни і у заробітні платі працівників та продуктивності праці, які зросли відповідно на 23% та 31%.

За активної участі молоді та громадськості у рамках Акції “Майбутнє лісу у твоїх руках” створено 326,2 га лісових насаджень.
Лісівники Київщини у рамках Всеукраїнської акції “За чисте довкілля” прийняли активну участь у впорядкуванні територій населених пунктів. За час проведення двомісячника благоустрою ліквідовано 132 несанкціонованих звалищ, створено 5 нових парків на площі 3 га, очищено від сміття 17 км берегів річок та водоймищ, розчищено та упорядковано 31 водне джерело.

На колегії розглянуто питання щодо ефективності використання лісосировинних ресурсів в ДП «Макарівський лісгосп» та ДП «Фастівський лісгосп», заслухані доповіді директорів лісгоспів Рижука В.С. та Чемерського О.Ю.

Відзначаючи загалом позитивну роботу даних підприємств по дбайливому, раціональному використанню деревинних ресурсів, збільшенню обсягів грошових надходжень від реалізації деревини, членами колегії було зроблено певний наголос на необхідності збільшення виходу цінних сортиментів, зменшенню залишків на складах підприємств, пошуку нових сегментів ринку для збуту та використання низькосортної деревини в зв’язку з складним становищем внутрішнього ринку та зупинкою виробництва на багатьох провідних деревообробних підприємствах України.
В ході колегії з пропозицією щодо участі лісівників Київщини в наданні допомоги Збройним силам України виступив директор ДП «Тетерівський лісгосп» Колодій Ю.О. Ця ініціатива мала одностайну підтримку. Колегія звернулася до Державного агентства лісових ресурсів України з проханням щодо опрацювання законодавчих підстав для надання такої допомоги.

Крім того Колодій Ю.О. висловив спільну з іншими директорами лісгоспів області точку зору по вирішенню актуальних проблем і зокрема стосовно складної процедури фітосанітарного оформлення та фумігації деревинної продукції.
Так, незважаючи на те що при обстеженні лісових насаджень шкідники лісу не виявляються, що підтверджується актом лісопатологічного обстеження, підприємства змушені проходити обтяжливу процедуру оформлення карантинних сертифікатів.

В наслідок цієї бюрократичної і головне безпідставної процедури компанії експортери відмовляються від виконання контрактів, втрачаються валютні надходження до державного бюджету.

Не менш складною проблемою є отримання лісгоспами висновків на транскордонне перевезення вантажу при експорті дров паливних, які безпідставно віднесені до небезпечних відходів.

Вирішення цих питань знаходиться поза компетенцією лісогосподарських підприємств. Звертаючись з цього приводу до Державного агентства лісових ресурсів України учасники колегії також зробили наголос на недоліках функціонуванні єдиної державної системи електронного обліку деревини, внесли конкретні пропозиціії.

Підсумовуючи роботу колегії начальник управління Цибулько В.А. ще раз акцентував увагу присутніх на професійних лісівничих підходах та економічний доцільності, як головних принципах господарювання в умовах сьогодення.

Прес-служба КОУЛМГ