Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Ліс – не тільки краса, а й тяжка праця

Ліс – одне з найкращих багатств Землі. Він виробляє один із найважливіших компонентів, без якого неможливе життя – кисень. І чим краще, з шаною, по господарському ми будемо опікуватись ним, тим більшу користь він принесе нам і майбутнім поколінням. Нажаль, багато суб’єктивних причин, в наслідок яких пошкоджуються і гинуть лісові насадження. Це антропогенні фактори, шкідники і хвороби лісу, але найбільшої шкоди «зеленим легеням» завдають пожежі.
Нині лісівники державного підприємства «Димерське лісове господарство» роблять багато для того, щоб ліс жив і набирав сили.

Створюючи могутні столітні ліси, лісівники намагаються зробити важливий внесок для збереження кисню, який так необхідний у нашій загазованій атмосфері. Адже створення лісових насаджень та раціональне продуктивне використання наявних лісових ресурсів – пріоритетні напрямки роботи держаного підприємства «Димерське лісове господарство».

посадка лісових культур

Колектив нашого лісгоспу успішно справився з поставленими завданнями за всіма виробничими показниками за 2013 рік, що послужило гарним стимулом для вдалого старту в році нинішньому.
Продуктивно і злагоджено працюють усі підрозділи ДП «Димерське лісове господарство» це можна побачити за результатами 2013 року, а саме: створено близько 250 га нових лісів, заготовлено лісового насіння деревних та чагарникових порід 4705 кг, вирощено посадкового матеріалу в тимчасових розсадниках і контрольованому середовищі 3196,0 тис. штук, в теплицях лісництв проводиться зелене черенкування, заготовлено та вивезено деревини близько 115,3тис.м3; проведено рубок формування і оздоровлення лісів на площі 1743 га. Реалізація товарної продукції склала 35610,0 тис.грн.; випуск пиломатеріалів становить 2389 м3. З метою забезпечення протипожежної безпеки створено 530 км мінералізованих смуг та 1128 км проведено догляд за ними.

В першому кварталі 2014 року колективом Державного підприємства «Димерське лісове господарство» створено 188 гектарів нових лісів. Щоб забезпечити себе посадковим матеріалом на наступний рік, лісництвами висіяно лісове насіння в тимчасових лісових розсадниках та в коробах контрольованого середовища на площі 3,3 га ; проведено рубок формування і оздоровлення лісів на площі 307 га; заготовлено та вивезено деревини 21,8 тис.м3, яка в кількості 2310 м3 пущена для виготовлення пиломатеріалів ; реалізовано товарної продукції 8259,0 тис.грн.; створено 300 км мінералізованих смуг.

За цими показниками стоять люди – чудовий дружній колектив лісгоспу, який своєю творчою працею вносить вагомий внесок в розвиток лісової галузі .

Хотілося б відмітити працівників автоколони, а особливо начальника Ігоря Дубіль та водіїв вантажних автомобілів Віталія Устименка, Анатолія Панченко, Сергія Крикуна.

Успішно працює підрозділ під керівництвом начальника лісопромислового комплексу Сергія Осадчого.

У стислі весняні терміни та на високому професійному рівні провели лісокультурні роботи, а також виконали в повному обсязі виробничі показники, як за минулий рік так і за перший квартал поточного року колективи лісництв очолювані лісничими: Катюжанського лісництва Олександра Квачука, Шевченківського лісництва Богдана Петришина та Кам’янського лісництва Костянтина Ковальчука. На тепле слово подяки заслуговують трактористи Кам’янського лісництва Сергій Ковальчук та Катюжанського лісництва Володимир Ружинський, які відповідально і творчо ставляться до виконання робіт по підготовці ґрунту під лісові культури та проведення догляду за лісовими культурами, створенню мінералізованих смуг і проведення догляду за ними.

Лісівниками лісгоспу проведена велика робота по благоустрою територій лісництв:- висаджено декоративні дерева і кущі; в місцях масового відпочинку населення облаштовані ділянки для відпочинку; перекрито шлагбаумами всі лісові дороги вздовж автошляхів; встановлено аншлаги на протипожежну та природоохоронну тематику; проведено бесіди серед населення про правила поведінки населення в лісах в пожежонебезпечний період.

Чимало клопотів лісовій охороні завдає легковажне поводження окремих громадян , які іноді вдаються до випалювання сільськогосподарських угідь , прилеглих до зелених масивів, що забороняється законом та завдає непоправної шкоди лісовим насадженням.

 

Перш ніж випалювати поля або необережно поводитись з вогнем у лісових масивах треба знати і пам’ятати , що вирощування лісів це справа досить нелегка і клопітка й потребує десятиліть або й сотню років дбайливих рук лісівників. Лісовідтворення розпочинається з маленької насінини висіяної в грунт у лісорозсаднику, а потім довгих років догляду за молодими насадженнями та формування їх до стиглого віку.

Дружній колектив Державного підприємства «Димерське лісове господарство» працює злагоджено і професійно для створення продуктивних лісів України.

Заступник директора Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» Валентин Сивко