Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Підсумки роботи Держлісагентства України за перший квартал 2014 року

24 квітня під головуванням очільника Державного агентства лісових ресурсів України Валерія Чернякова відбулась розширена колегія за участі керівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства, підприємств, установ та організацій безпосереднього підпорядкування.

Під час засідання на порядок денний виносились питання про основні показники та пріоритетні напрямки роботи лісової галузі.

З доповіддю про підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за перший квартал 2014 року виступив заступник Голови Віталій Атаманчук, який зазначив, що за цей період у діяльності підприємств лісової галузі було отримано низку позитивних результатів. А саме забезпечено: обсяги посадки лісових культур – 19,4 тис. га, зокрема, по створенню нових лісів 2,5 тис. га; проведення рубок формування молодняків на площі 6, 2 тис. га; заготівлю 2,0 млн. м3 ліквідної деревини від рубок головного користування; збільшення ціни реалізації деревини в круглому вигляді на 10%, яка в середньому по галузі складає 434 грн. за 1 м3; зростання обсягів реалізації продукції на 15% , що становить сьогодні 1517,96 млн. грн.; зростання продуктивності праці на 21% (реалізація на 1 працюючого складає 32743 грн.); в тому числі, збільшення середньо-місячної заробітної плати працівників галузі на 290 грн. або на 10% (середньомісячна заробітна плата складає 3099 грн.). Також було сплачено платежів до бюджетів усіх рівнів та Єдиного соціального внеску податків зборів та обов’язкових платежів в сумі 390,6 млн. грн. ( що на 6,7% більше відповідного періоду минулого року).

Щодо підсумків проведення інвентаризації лісів в Івано-Франківській та Сумській областях із використанням статистичних методів в 2008-2013 роках звітував генеральний директор Українського державного проектного лісовпорядного виробничого об’єднання Володимир Гульчак. Доповідач зауважив, що на даний час в Україні інвентаризація лісів проводиться на площі близько 1 млн. га. Для виконання цих робіт у складі ВО «Укрдержліспроект» створено Центр національної інвентаризації лісів, працівниками якого закладено 1997 інвентаризаційних ділянок і обміряно 46,3 тис. дерев, зокрема, 4,4 тис. модельних. Так, отримані результати інвентаризації лісів в цілому підтвердили дані державного обліку лісів і будуть використані для цілей національної та міжнародної звітності щодо характеристики та стану лісів.

Особливу увагу на колегії було приділено розгляду питання ефективності використання лісосировинних ресурсів підприємствами Волинського та Тернопільського обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Аналізуючи роботу підприємств регіону перший заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Шеремета наголосив, що за I квартал 2014 року підприємствами Волинського ОУЛМГ заготовлено 260,5 тис. м3 деревини, з яких 168,4 тис. м3 від рубок головного користування.

На продовження обговорення теми про діяльність підприємств Тернопільського ОУЛМГ відзвітував начальник управління Ігор Попадинець.

За його словами, за I квартал 2014 року підприємствами управління заготовлено 49,5 тис. м3 деревини, з яких 38,4 тис. м3 від рубок головного користування. Вихід лісоматеріалів круглих дуба за 3 місяці 2014 року склав 50,8%, що на 2,8% вище планового показника. Вихід круглих лісоматеріалів шпилькових порід становив 84,4 %, як і було заплановано.

Про стан впровадження єдиної державної системи електронного обліку деревини на підприємствах галузі ознайомила присутніх на колегії начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності Галина Байраківська. У своєму виступі доповідач відзначила основні переваги нової моделі господарювання на основі широкого застосування інформаційно – комп’ютерних технологій. Станом на сьогодні у системі електронного обліку деревини зареєстровано 310 державних лісогосподарських підприємств (254 з яких працюють в системі), в яких функціонують 1802 портативних персональних комп’ютери. А також Галина Байраківська наголосила на необхідності подальшого вдосконалення цієї системи, як щодо програмного і технічного забезпечення, так і щодо підвищення ефективності взаємодії держлісгоспів з ДП «Укрлісконсалтинг» (який є головним підприємством – оператором по впровадженню та організаційно – технічному супроводу системи електронного обліку деревини). Держлісагентством України на даний час опрацьовуються відповідні пропозиції та зауваження отримані від виробничників. Підсумовуючи вищезазначене, Держлісагентство України наголошує на необхідності виконання розпорядження Уряду щодо створення Єдиної державної системи електронного обліку деревини, а також забезпечення її повноцінного функціонування.

Наприкінці засідання також було обговорене питання щодо можливості виготовлення та реалізації обладнання для лісокультурного та лісогосподарського виробництва на базі потужностей ДП «Український лісогосподарський центр консалтингу та логістики». З цього приводу генеральний директор ДП «Укрлісконсалтинг» Стефан Стефановський відмітив, що підприємство має для цього необхідне технічне оснащення. При потребі техніку виробництва ДП «Укрлісконсалтинг» невдовзі зможуть придбати всі охочі підприємства.

Прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України