Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Люстрація у лісовій галузі

Восени цього року Верховна Рада України зробила ще один крок для того, щоб наблизитися до Європи, позбутися радянського минулого та очистити державний апарат від осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи або сприяли їх здійсненню, спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини. Цим знаменним кроком є прийняття Закону України «Про очищення влади».

Як зазначено в преамбулі Закону, він визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади (люстрації) для захисту та утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини в Україні.

Фактично, з прийняттям даного Закону очікується звільнення великої кількості державних службовців, працівників правоохоронних органів, вищих посадових осіб держави за критеріями, що наводяться разом із забороною їм займати посади в державних структурах на 10 років, а в певних випадках – на 5 (згідно судових рішень).

За основу формування списку посадових осіб, які підлягають звільненню з посад, покладено період їх роботи за часів колишнього президентства, наявність радянського минулого на керівних посадах в партії, або ж причетність таких осіб до переслідування громадян під час революційних подій наприкінці 2013 початку 2014 років.

Перша хвиля звільнень чиновників розпочинається протягом десяти днів з дня набуття чинності цим Законом. Сюди підпадають посадовці найвищих категорій.

Згодом, Міністерство юстиції України як орган, уповноважений на забезпечення проведення перевірки, передбаченої цим Законом, розробляє та подає на затвердження Кабінету Міністрів України план проведення перевірок по кожному органу державної влади та органу місцевого самоврядування, підприємству.

Після початку проведення перевірки державні службовці агентства лісових ресурсів України мають подати одну із заяв, що передбачена статтею 4 Закону, зокрема про те, що до них застосовуються заборони, визначені частиною третьою або четвертою статті 1 цього Закону, або повідомляють про те, що до них не застосовуються відповідні заборони, та про згоду на проходження перевірки, згоду на оприлюднення відомостей щодо них відповідно до цього Закону.

Організація проведення перевірки осіб покладається на керівника відповідного органу, до повноважень якого належить звільнення з посади особи, стосовно якої здійснюється перевірка.

Слід зазначити, що люстрація стосується всіх без винятку державних службовців Державного агентства лісових ресурсів України, його обласних управлінь. Перевірка зазначених осіб буде проводитися згідно Плану проведення перевірок відповідно до Закону України “Про очищення влади” (затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.10.14 № 1025-р).

Таким чином, всі державні службовці Державного агентства лісових ресурсів України та його обласних управлінь мають пройти через заходи, що передбачені Законом України «Про очищення влади».