Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

“Майбутнє лісу — в твоїх руках” та місячник благоустрою довкілля на Фастівщині

Як тільки сходить сніг і слабшають морози, лісівники готуються до проведення щорічної Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках».

Вона започаткована Державним агентством лісових ресурсів України і знаходить підтримку вже вісім років поспіль, адже покликана виховувати у громадян, а особливо у молодого покоління, шанобливе ставлення до природи, небайдужість до проблем навколишнього середовища, залучає до просвітницької роботи щодо важливості створення лісових насаджень та їх збереження, спонукає населення до благоустрою та озеленення населених пунктів. Акція об′єднує для спільної роботи дітей, учнівську молодь, представників громадських організацій, державні служби, ЗМІ та всіх охочих.

Вже традиційно з 21 березня акція стартувала і у Фастівському районі. Масштабно і масово вона пройшла у кожному лісництві ДП «Фастівське лісове господарство». 28 березня її провели відразу у двох лісництвах: Веприківському (лісничий Ігор Петльовий) і Дорогинському (лісничий Олександр Стукал) та згуртували навколо такої благородної справи людей різних поколінь.

У Веприківському лісництві долучилися до акції служба у справах дітей і сім’ї Фастівської РДА (начальник Марія Короленко), вихованці і батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та прийомні сім′ї Фастівського району. Наймолодших учасників акції прийшли підтримати заступник голови Фастівської райдержадміністрації Юрій Волков та директор лісгоспу Олег Чемерський. На початку зустрічі дітей привітав лісничий Ігор Петльовий, висловивши подяку за вже не першу участь дітей в посадці лісу та нагадав дітям методику висаджування дерев. Для деяких дітей це було вперше і викликало неабиякий інтерес. Гарними наставниками для них були вихованці Веприцького учнівського лісництва, які також приєдналися до заходу і для яких садити ліс це звична справа. Разом вони старанно і сумлінно взялися за роботу, висадивши 3,1 га лісових насаджень.

З великим ентузіазмом пройшла акція і у Дорогинському лісництві, де зелені скарби фастівщини вирішили примножити працівники центральної садиби Фастівського лісового господарства на чолі із директором Олегом Чемерським та головним лісничим Леонідом Прокопюком. До них долучилися заступник голови Фастівської райдержадміністрації Михайло Затхей та представники Фастівського районного еколого-етнографічного центру. Після вітального слова лісничого Олександра Стукала, дорослих на роботу надихнула команда екологічної просвіти Дорогинського учнівського лісництва. Це діти, які завжди беруть активну участь у природоохоронних заходах і розуміють всю важливість справи. У своїх виступах вони говорили про охорону природного середовища, висвітлювали проблеми, які існують в нашому районі, та шляхи їх вирішення. Вразила кінцівка, де юннати заспівали пісню із закликами: «Хай завжди буде, сонце, хай завжди будуть квіти, хай завжди будуть тварини, … гори, ріки, люди та наша рідна Земля!». Олег Юрійович подякував юним лісівникам та пригостив солодощами. В гарному настрої, зігріті весняним сонцем, і діти, і дорослі гарно попрацювали і озеленили площу 1,9 га.

Силами лісової охорони та громади села у Снітинському лісництві (лісничий Віктор Глабай) висаджено 4 га лісових культур, проведено велику роботу по благоустрою садиби лісництва та території центру села.
Свою справу по збагаченню лісових масивів зробили також дмитрівські лісівники (лісничий Роман Янковський), до яких приєдналися вихованці учнівського лісництва та депутати районної ради Олександр Павловський і Віктор Малишев. Площа 0,8 га легко підкорилася тим, хто вже має досвід і душею вболіває за збереження природи нашого краю.

Усі ці заходи об’єднує активна позиція працівників лісового господарства щодо залучення дітей і молодого покоління, адже вони у майбутньому будуть надійними захисниками природи.

На сьогоднішній день майже всі ділянки, де планувалися посадки лісових культур, засаджені. Загалом висаджено 1млн. 823 тис. саджанців сосни, дуба, берези, липи та інших порід на площі 388 га. Хочеться зауважити, що весь посадковий матеріал вирощений у власних лісорозсадниках.

Ще одним не менш важливим завданням акції є благоустрій територій, озеленення населених пунктів та прибирання стихійних сміттєзвалищ, яких на превеликий жаль, стає все більше. Працівники лісового господарства не могли залишатися осторонь цієї проблеми. 4 квітня в рамках акції був організований суботник, на який вийшли працівники автотранспортного цеху, інженерно-технічний персонал та головні спеціалісти лісгоспу. Висаджуючи дерева у скверику, прибираючи сміття обабіч доріг та розчищаючи захаращеність на узліссях, вони своїм прикладом показали як потрібно любити і берегти природу.

Зважаючи, що акція, в основному, спрямована на залучення молодого покоління до природоохоронної роботи, хочеться, щоб всі дорослі завжди пам’ятали: навчити можна тільки власним прикладом. Посадіть разом з дітьми парк на пустирі свого села, спробуйте озеленити автобусну зупинку, допоможіть прибрати сміття і ніколи не викидайте його у не призначених місцях.
Акція ще буде тривати до 21 квітня — приєднуйтеся!

Адміністрація
ДП”Фастівське лісове господарство”