Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Моніторинг Червонокнижних та зникаючих видів флори відповідно до сертифікації лісів за системою FSC®

У березні  поточного року згідно з Програмою виявлення та охорони рідкісних і зникаючих видів та місць їх існування в лісах ДП «Білоцерківський лісгосп» розпочато моніторинг рідкісних і зникаючих видів флори.

Роботу з виявлення червонокнижних та зникаючих видів за договором Про науково-технічне співробітництво між ДП «Білоцерківський лісгосп» та Білоцерківським національним аграрним університетом розпочато фахівцями кафедри лісівництва, ботаніки і фізіології рослин БНАУ разом із спеціалістами відділу лісового господарства лісгоспу.

З початком вегетаційного періоду, який припав на другу половину березня, проведено обстеження на предмет виявлення і щільності зростання рослин ефемероїдів – багаторічних трав’янистих рослин з коротким весняним циклом розвитку і літнім періодом спокою. Надземні частини цих рослин вегетують лише протягом кількох тижнів, а решту року перебувають у стані спокою у вигляді бульбцибулин чи кореневищ. Місцем початку моніторингу було обрано Ботанічний заказник місцевого значення «Урочище «Дубина» та заповідне урочище «Ревуха» з прилеглою до них територією лісового масиву Ставищенського лісництва. Під час обстеження доцентом кафедри   лісівництва, ботаніки і фізіології рослин Левандовською С.М., інженером лісопатологом лісгоспу Губрієм А.В. та лісничим  Ставищенського лісництва Швецем Т.О. зафіксовано доволі чисельні популяції підсніжника звичайного, цибулі ведмежої та незначної    кількості проліски дволистої.

 Масове зростання підсніжника приурочене до північної частини  Ботанічного заказник місцевого значення «Урочище «Дубина»  та на всій території   заповідного урочища «Ревуха». Під час закладки у місцях зростання пробних площадок встановлено, що щільність рослин на 1 м. кв. коливається в межах 15-35 одиниць.

Значні за площею масиви цибулі ведмежої зафіксовано переважно в балках та пониженому рельєфі  обох заповідних територій, плями її зростання площею 0,02 – 0,1 га  виявлені і на решті території лісового масиву, де розташовані об’єкти природно-заповідного фонду.

 

 

 

За інформацією прес-служби ДП “Білоцерківський лісгосп”