Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Мисливське господарство та полювання

Мисливство в Україні мало давні й міцні традиції. Питома вага цього заняття в господарській системі, розміри й способи мисливства склалися історично і залежали від багатьох факторів. Полювання, як раніше так і зараз переслідує дві мети: вберегти мисливське господарство від шкідників, а також регулювати чисельність диких мисливських тварин.

Статтею 19 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» врегульовано строки полювання на диких мисливських тварин.

Строки полювання (конкретна дата відкриття та закриття полювання на певний вид мисливських тварин, дні полювання протягом тижня) та порядок його здійснення, а також норма добування мисливських тварин визначаються користувачем мисливських угідь у межах строків, визначених цим Законом, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового та мисливського господарства, обласними, Київською міською державною адміністрацією та доводяться користувачами мисливських угідь до відома громадськості. Не слід забувати, що для проведення полювання потрібно мати при собі документи які дають право на проведення відстрілу дичини, які регламентує стаття 14 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання»:

1. державне посвідчення мисливця,
2. щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушення правил полювання з відміткою про сплату державного мита,
3. відстрільна катка,
4. дозвіл на право користування вогнепальною зброєю,
5. за наявності мисливської собаки паспорт на мисливську собаку,
6. членський квиток УТМР та вкладинка про сплату членських внесків.

Люди які нехтують Законом України «Про полювання» автоматично стають браконьєрами.
Природоохоронні органи (маю на увазі передусім екологічну, рибну, мисливську інспекції) проводять роз’яснювальну роботу серед населення, рейди. Порушення правил полювання тягне за собою попередження або накладення штрафу від двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, накладення штрафу на посадових осіб – від десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Під час полювання не потрібно забувати про те, що поводити себе в лісі потрібно так, аби не порушувати правил пожежної безпеки та санітарних норм. Слідкувати, щоб не виникла лісова пожежа, адже нині тривалий період посушливої погоди, а суха осінь активізувала листопад та всихання травостою, збільшуючи ризик виникнення пожеж. Також не залишати сміття в лісових масивах, адже хто, як не ми самі подбаємо про чистоту насаджень – легені нашої планети та колиску мисливської фауни.