Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

На Київщині лісівники та рятувальники провели спільні пожежно-тактичні навчання

З року в рік, лісові пожежі завдають непоправного збитку природі, народному господарству та всьому людству. Більше 95 відсотків лісових пожеж виникає саме з вини людини. За статистикою, щорічно в Київській області виникає близько 300 лісових пожеж на площі близько 60 га.
Протягом пожежонебезпечного періоду, зокрема, в літній період особлива увага приділяється забезпеченню пожежної безпеки в лісах області. При необхідності вводяться обмеження на відвідування лісів, організовуються та проводяться спільні рейди та більшість заходів направлені саме на запобігання виникненню лісових пожеж.
Працюючи на попередження, з метою відпрацювання взаємодії під час проведення профілактичних заходів та гасіння пожеж в лісових масивах Київської області, на виконання доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за результатами позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій України від 09 липня 2020 року
та Протоколу 19 позачергового засідання Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 19 червня 2020 року, 10 липня на базі Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, у кварталі 2 виділі 6 лісового масиву Мигальського лісництва ДП «Тетерівський лісгосп» проведена Спеціальна координаційна нарада щодо відпрацювання взаємодії під час проведення профілактичних заходів та гасіння пожеж в лісових масивах Київської області.


Участь у практичних навчаннях взяли: перший заступник Голови Держлісагентства Сергій Власенко, начальник Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства Олексій Бойко, Голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін, Начальник ГУ ДСНС України в Київській Області Василь Слободяник, директор ДП «Тетерівський лісгосп» Дмитро Гоцуляк, який на початку заходу ознайомив присутніх з характеристикою лісового фонду підприємства та головний лісничий підприємства – Іван Черевко, який доповів про організацію лісових пожеж на підприємстві, продемонструвавши роботу та систему моніторингу пожеж.


Для гасіння умовної лісової пожежі було задіяно 10 одиниць пожежної техніки, працівників державної лісової охорони та працівників ДСНС. У ході заходу було продемонстровано різні методи боротьби з лісовими пожежами та перевірено боєздатність спеціалізованої техніки лісівників і рятувальників, готовність особового складу обох відомств до всіх необхідних дій на випадок виникнення масштабних лісових пожеж. Крім того, відпрацьовано взаємодію та порядок організації підрозділів, які залучаються для гасіння лісових пожеж.
За легендою навчань, черговим оперативним за допомогою камер відеоспостереження було виявлено задимленість у кварталі 2 Мигальського лісництва ДП “Тетерівський лісгосп”. Внаслідок поривчатого вітру існувала небезпека швидкого поширення вогню лісовими масивами, прилягаючими сільгоспугіддями та будівлям населеного пункту.
До місця пожежі направлено спеціальні автомобілі лісового господарства з модулями пожежогасіння та працівниками, які забезпечені ранцевими лісовими вогнегасниками. Задача групи: проведення наземної розвідки району пожежі, гасіння її осередків, встановлення площі та напрямку розповсюдження пожежі. За результатам розвідки виявлено низову пожежу на площі 0.10 га яка стрімко поширюється в напрямку населеного пункту Мигалки.
Керівник ДП “Тетерівський лісгосп” очолює керівництво гасіння лісової пожежі, залучає до проведення повітряної розвідки району. Оцінивши обстановку, він приймає рішення щодо залучення додаткових сил і засобів Держлісагентства, ДСНС та спеціалізованих служб цивільного захисту району. Пожежа стрімко поширюється та розповсюдилась на житлові будинки с. Мигалки.
Відповідно до мобілізаційного плану та звернення керівника гасіння лісової пожежі до місця пожежі прибувають два відділення 31-ДПРЧ смт. Бородянка для надання допомоги в гасінні лісової пожежі та для здійснення гасіння житлових будівель.
У подальшому, учасниками навчання були продемонстровані практичні дії сил і засобів, направлених на гасіння низової пожежі та її ліквідації. Зокрема, практична частина навчань складалась з наступних частин:
– Орієнтування на місцевості та доведення вихідної обстановки;
– Навчальний елемент “Розвідка району пожежі”;
– Навчальний елемент “Проведення повітряної розвідки за допомогою квадрокоптеру ”
– Навчальний елемент “Гасіння низової пожежі силами та засобами лісового господарства. Робота штабу ліквідації пожежі”
– Згортання навчальних місць, обладнання та спорядження. Повернення підрозділів до пунктів постійної дислокації.


«Рятувати ліси і життя людей – вкрай важлива, необхідна та небезпечна професія, а проблематика лісових пожеж на сьогодні є дуже відчутною, згадавши цьогорічні випадки лісових пожеж на Житомирщині, Луганщині та в Зоні відчуження», – наголосив перший заступник Голови Держлісагентства Сергій Власенко.
Начальник Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства Олексій Бойко зазначив, що основною метою зібрання є координація спільних дій, бо, як показують останні події – тільки спільними зусиллями ми можемо зупинити це лихо – лісові пожежі, які не є проблемою виключно лісової галузі, а є нашою спільною проблемою і бідою. І тільки спільними зусиллями ми можемо це лихо зупинити, локалізувати та не допустити в майбутньому. Саме на це й був зорієнтований захід. Підсумовуючи, Олексій Бойко подякував органам ДСНС Київської області за підтримку та ефективну спільну взаємодію, побажавши всім учасникам наради згадувати лісові пожежі тільки на навчаннях.

Начальник ГУ ДСНС України в Київській Області Василь Слободяник відмітив, що головна мета заходу – відпрацювати координацію спільних дій лісівників та підрозділів ДСНС Київщини з метою недопущення того, що ми побачили під час навчань, бо це – лише вершина айсбергу, за якою стоїть серйозний пласт професійної профілактичної роботи.
Довідково.
Для вчасного виявлення пожеж, на підприємствах Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства для спостереження за лісами, встановлено 44 пожежно-спостережні вежі та щогли, з них на 42-х встановлено телевізійні системи спостереження. Облаштовано 15 лісових пожежних станцій. Для швидкої передачі інформації працює більше 180 радіостанцій. Окрім того, для боротьби з пожежами утримується 98 одиниць техніки (51 пожежний автомобіль та 47 лісопожежних модулі), 155 пожежних тракторів з ґрунтообробним обладнанням. Мотопомпи 55 од., ранцеві лісові оприскувачі 594.
З початку 2020 року в лісах влаштовано 5049 км та проведено догляду за мінералізованими смугами в обсязі 6402 км, перекрито шляхом перекопування, шлагбаумами та надовбами 1462 в’їзди у ліси Київської області.
Державною лісовою охороною підприємств, спільно з працівниками Національної поліції, ДСНС та Мінприроди цього року проведено 445 рейдів щодо виявлення порушників Правил пожежної безпеки в лісах та притягнення їх до встановленої законом відповідальності. Виявлено та притягнуто до відповідальності у вигляді штрафу 52 порушники на суму 6,5 тис. грн. Вжито заходи щодо дотримання Правил пожежної безпеки в лісах при спалюванні порубкових решток.


Всього, з початку року на підприємствах Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства ліквідовано 129 лісових пожеж на площі 39,76 га. За участю ДСНС на території підвідомчих підприємств станом на 11.07.2020 погашено 20 лісових пожеж.
Весь комплекс протипожежних заходів, як і гасіння лісових пожеж на території лісового фонду державних лісогосподарських підприємств здійснюється виключно за кошти, отримані підприємствами від провадження господарської діяльності