Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

На Сумщині обговорили питання фінансування лісової галузі, збільшення площі лісів та переходу на альтернативні види палива

На Сумщині обговорили питання фінансування лісової галузі, збільшення площі лісів та переходу на альтернативні види палива

Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич взяла участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради з питань бюджету у м. Шостка Сумської області.

Під час виступу вона звернула увагу на актуальне питання щодо фінансування південно-східних областей України. «З настанням періоду високої пожежної небезпеки критично необхідним є фінансування заходів з охорони лісу від пожеж, заходів щодо боротьби з хворобами та шкідниками, забезпечення функціонування державної лісової охорони, зокрема, в таких областях як Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська та Херсонська», – наголосила Христина Юшкевич.

Перший заступник Голови відомства додала, що на сьогодні у лісах зафіксовано майже 180 випадків загорань загальною площею 114,9 га. «У цих областях, зокрема на Херсонщині, лісівники не отримують заробітну плату, офіційно працюють один раз на тиждень. Можна сказати, що вони на добровільних засадах піклуються про ліс», – сказала Христина Юшкевич.

Вона повідомила, що для вирішення питання фінансування лісової галузі у Парламенті зареєстровано два законопроекти щодо змін до державного бюджету на 2016 рік та звернулася до народних депутатів з проханням якнайшвидше їх розглянути та ухвалити.

Окрім того, Перший заступник Голови Держлісагентства порушила питання розвитку лісового господарства в Україні, зокрема, на Сумщині.

За її словами, Сумська область має високі показники лісорозведення та лісовідновлення. «Державними лісогосподарськими підприємствами у 2015 році відтворено лісів на 1,5 тис. га, в тому числі, посаджено лісових культур на 1,4 тис. га, і на майже 120 га відбулося природнє поновлення лісу. Такі показники отримані завдяки щоденній праці лісівників. Завдання полягає в тому, щоб збільшувати площу лісів по всій Україні. Наприклад, на Сумщині вона складає майже 18%, а оптимальна норма для цієї місцевості 20%», – сказала вона.

Також Христина Юшкевич звернула увагу на те, що лісогосподарські підприємства Сумщини є бюджетоутворюючими для місцевих громад, лише до обласного бюджету за 2015 рік було направлено понад 21 млн грн.

Такі результати роботи дають можливість лісгоспам спрямовувати кошти також на капітальні інвестиції та енергозбереження. «Завдяки створенню ліній з випуску паливних пелет, спеціальних опалювальних комплексів у державних лісгоспах області повністю відійшли від використання газу, мазуту, навіть дров. Економічний ефект складає близько 1 млн грн на місяць. Всього заощаджується 5 млн м3 газу на рік», – підкреслила Христина Юшкевич.

Перший заступник Голови Держлісагентства наголосила, що ресурси лісової галузі можуть використовуватися як альтернативні види палива. «Наприклад, на Сумщині у державних лісогосподарських підприємствах є близько 300 тис. м3 дров’яної та неліквідної деревини. Це порубочні залишки, відходи від переробки деревини у власних цехах, дрова технологічні та паливні. І це лише на шести підприємствах на півночі області. Ці ресурси деревини можна раціонально та ефективно використовувати для регіону шляхом заміни палива на ТЕЦ», – сказала вона.

Христина Юшкевич повідомила, що в області розроблена регіональна програма, яка сприятиме розвитку лісового господарства, і звернулася до керівництва Сумщини затвердити її на сесії обласної ради.
Народні депутати України та учасники виїзного засідання парламентського Комітету з питань бюджету зазначили, що загалом необхідно розробити план реформи лісової галузі, а також якнайшвидше розглянути законопроекти щодо змін до державного бюджету на 2016 рік для вирішення питання фінансування.

Прес-служба Держлісагентства