Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Найкраща оцінка роботи лісівника -це його лісові культури.

Найкраща оцінка роботи лісівника -це його лісові культури, адже вони наче малі діти потребують догляду, уваги, натхнення, сил, пильності і захисту.
Лісові культури – це штучно створені лісові насадження, що створюються за встановленими нормами та технологіями на місцях суцільних зрубів.
Період створення лісових культур починається ще з кінця поточного року, коли лісівникам вже відомі площі, що мають бути заліснені. Лісничим ретельно вивчаються матеріали лісо- та землевпорядкування, складені спеціалізованими проектними організаціями, що наявні на підприємстві. Дані про ґрунти та їх продуктивність дадуть змогу визначити головні породи насадження, які виконують основну цільову функцію а також їх схеми змішування з супутніми деревними породами, що слугують підгоном головним породам. Проектом лісових культур також обов’язково має бути врахована кількість сіянців та породний склад, що буде висаджена на ділянці.
Лісівники повинні уявити собі кінцевий результат, яким саме буде майбутній ліс, створений у тих чи інших умовах.
Підготувавши проекти лісових культур, чекаємо весни аби висадити малі вирощені на лісових розсадниках сіянці, за відповідною схемою на лісових ділянках. Доречі, за даними інвентаризації, цього року на наших розсадниках вирощено 1,8 млн. сіянців основних лісоутворюючих порід, цього вистачить для забезпечення весняної лісокультурної компанії 2020 -2021років, а також реалізувати лишки іншим лісовим господарствам.
Як тільки весною зійде сніг та відносно стабільною стане погода, майстри лісу проводять підготовку ґрунту під посадку та починають заліснювати заплановані ділянки. Кожен сіянець висаджують вручну, згідно проекту лісових культур. Для прикладу на площі 0,9 га висаджують трохи більше 4 тис. сіянців.
Приблизно через 10 днів по закінченню усіх весняних заходів у лісі, проводиться технічне приймання лісокультурних робіт. Це своєрідна перевірка якості проведених лісівниками робіт та відповідність складеним проектам посаджених лісових культур.
Далі слідує довгий та кропіткий період догляду за лісовими культурами. І в міжрядді потрібно пройти культиватором КЛБ, і механічне обкошування провести, і прополоти. Вкрай важливо не пропустити вдалий момент для проведення цих робіт.
Потім настає осінь. І лісівники, як то кажуть починають «курчат рахувати», тобто проводиться інвентаризація лісових культур, підводяться результати роботи за рік. Це важлива і кропітка праця, адже оцінюванню підлягають не лише цьогорічні культури, а й дво-, трирічні, а старші атестують та при відповідній висоті і повноті насадження, переводять у лісом покриту площу. Цього року було атестовано 1388 га лісових культур 1 класу – 317 га, 2 класу – 764 га, 3 класу – 307 га. Переведено у лісом вкриту площу 260 га лісових культур та 12 га природного поновлення.
Також інвентаризації підлягають лісові плантації яких у нас налічується 51 га.
Здавалося б ну що ж такого складного у технічному прийманні робіт та інвентаризації лісових культур. А справу ускладнює «Інструкція з проектування, технічного приймання, обліку та оцінки якості лісокультурних об’єктів» яка затверджена наказом Державного комітету лісового господарства 19.08.2010 N 260. Згідно з інструкцією кожен сіянець має своє місце, і повинен відповідати встановленим параметрам.
Як обпаде останній листочок з молодих дерев, нові клопоти постають перед майстрами лісу. Тварини щорічно взимку завдають неабиякої шкоди лісовому господарству через потраву лісових культур. Перед зимовими холодами, аби вберегти лісові культури від зголоднілих лісових мешканців потрібно здійснити обробіток репелентами. УВАГА, жодна тварина від даного лісівничого заходу не постраждала, адже репеленти – це (від лат. repello — «відганяю», «відштовхую») хімічні речовини, які відлякують комах, тварин та птахів. Нашими лісівниками застосовується австрійський препарат «Цервакол екстра». Активні речовини репеленту, що застосовуємо, не шкодять тваринам і рослинам. Препарат має специфічний запах та смак, що відлякує тварин, і не дає можливості з’їдати молоді пагони. Підприємство витрачає чималі кошти на закупівлю даного препарату та й сам процес обробітку ділянок доволі клопіткий, адже обмастити ним потрібне кожне деревце. Ці заходи дають надію, що навесні лісівникам не доведеться підраховувати збитки завдані дикими тваринами та витрачати нові зусилля на реконструкцію пошкоджених лісових культур.
Підсумовуючи усі ці клопіткі процеси, що відбуваються навколо лісових культур, аби молоді дерева виросли сильними та стійкими, можна подумати, що лісівники живуть у лісі. Хоча насправді майже так і є, з самого ранку до пізнього вечора майстри лісу викохують, дбають і оберігають молоді деревця, бо у кожному часточка їх душі і крапелька поту.

Прес-служба ДП “Фастівський лісгосп”