Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Про хід ялинкової кампанії 2019/2020 в прямому ефірі програми “Ранковий настрій” розповів Руслан Гузенко, перший заступник начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.

Про хід ялинкової кампанії 2019/2020 в прямому ефірі програми “Ранковий настрій” розповів Руслан Гузенко, перший заступник начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.

Нагадуємо жителям Київщини про те, що всі бажаючі придбати новорічні дерева за доступними цінами, в середньому від 84 грн за ялинку до 1 м, або 200-500 грн за 2-3 метрову ялинку, можуть зробити це в будь-якому лісовому господарстві або на спеціально організованих виїзних торгівельних майданчиках, яких планується організувати близько 30-ти по області.

В свою чергу, запевняємо, що ніякої шкоди лісовим насадженням у період ялинкової кампанії завдано не буде, оскільки хвойні новорічні дерева для продажу заготовляють під час проведення освітлення (планового виду рубки для майбутніх деревостанів у хвойних молодняках лісових культур до 10 річного віку) або ж на плантаціях новорічних ялинок (на території області на площі близько 7,25 га створені спеціальні плантації новорічних сосен та на площі близько 5 га плантації новорічних ялин).

Інформація щодо обсягів, цін та місць реалізації новорічних дерев розміщено на сайтах лісогосподарських підприємств та на сайті обласного управління. Також, забезпечено роботу гарячих телефонних ліній для оперативного інформування громадян з питань походження і продажу новорічних ялинок.

Протягом всього періоду заготівлі/реалізації новорічних дерев у лісових масивах патрулюватимуть рейдові бригади державної лісової охорони спільно з працівниками Національної поліції, а всі новорічні дерева будуть маркуватися спеціальними засобами – паперовими етикетками або пластмасовими бирками-стяжками, що унеможливить незаконну заготівлю/збут новорічних ялинок.
Уніфікованими засобами є:
– самоклейні етикетки
– пластикові бирки-стяжки
Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.
Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті https://open.ukrforest.com/. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.
Для зручності покупців з метою перевірки легальності походження новорічної красуні державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (https://www.yalynka.info/ – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

Додатково, звертаємо увагу підприємців, які реалізують новорічні дерева, заготовлені на власних присадибних ділянках. Для придбання бирок та стрічок для маркування ялинок необхідно звернутися до лісогосподарських підприємств за місцем господарювання. Вартість бирки – 2,04 грн., самоклеючої стрічки – 1,2 грн/шт.

У випадку ж незаконної заготівлі новорічних дерев, за кожне зрубане дерево правовпорушник сплачує штраф у розмірі: від 510 до 1020 грн для громадян та від 2550 до 5100 грн для посадових осіб. Відшкодування ж за шкоду, заподіяну лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту, за кожне зрубане хвойне дерево становить:
діаметр біля шийки кореня:
до 10 см – 498,45 грн.
10,1-14,0 – 878,28 грн.
14,1-18,0 – 2254,95 грн.

https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=EIGLXmQwuUM&fbclid=IwAR3Y9-Mkj7rIHBj2yK3smXCtkP6_5LCqu5zW6aWoFz5UO3AOK0l2KFlgvpc&app=desktop

Прес-служба
Київського обласного та по м. Києву
управління лісового та мисливського господарства