Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Насіння сосни звичайної.

В зимовий період підприємства заготовляють та переробляють шишку сосни звичайної та ялини європейської. Переробка шишки це надзвичайно складний процес, тому що шишка при вологості 20 – 25% насіннєва луска щільно прилягає одна до одної і це не дає вильоту насіння. При вологості 9-10 % луска відчиняється звільняючи насінину, тому таку шишку висушують в шишкосушарках до їх розкриття. Процес сушки проходить 4 дні в спеціальному приміщенні – шишкусушарці Коли проходить 4 дні сушки, шишка яка знаходиться в барабанах відкривається і насіння висипається на долівку, його збирають і поміщають в барабан для обезкрилювання.

Так станом на сьогодні підприємствами Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства за перший квартал заготовлено 1070 кг. насіння сосни звичайної.

Все заготовлене насіння проходить спеціальну апробацію, яку проводить Український лісовий селекційний центр, з метою недопущення використання низькоякісного чи пошкодженого насіння.

Технологія зберігання насіння сосни – традиційна. Очищене і підсушене насіння закупорюємо у 20-літрові бутлі, на 4/5 його висоти, які зберігаємо у сухому прохолодному приміщенні при температурі 0-5 ºС. В бутлі кладемо лакмусові папірці, які при підвищенні вологи рожевіють і сигналізують про необхідність просушування цього насіння.

Висіяне в благодатних умовах заготовлене насіння дасть ніжні паростки, з яких виростуть сотні тисяч могутніх сосен.