Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Обережно – пожежі у природних екосистемах.

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. У вихідні і святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання джерел вогню.

Так із початку року на території регіону виникло 143 пожежі (станом на 24.04.2015 р.) з яких 97 – пожежі в екосистемах (лісові, пожежі торфу, трав’яного настилу тощо), що складає близько 70% від кількості усіх пожеж.

Причинами численних пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого обтирального матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

Особливу увагу звертаємо на особливості Ірпінського регіону. На його території розташовані значні площі покладів торфу (переважно в заплавах річок), які здебільшого межують із лісовими масивами, що є дуже небезпечним поєднанням у випадку виникнення пожежі. Разом з тим неконтрольоване випалювання сухої рослинності, сміття (побутових відходів), листя, зокрема поблизу торфополів може призвести до затяжного багатоденного горіння торфу та масштабної пожежі лісу. Пожежі завдають величезної шкоди довкіллю, створюють загрозу для життя рослинного та тваринного світу, а нерідко і людей та призводять до некерованих надзвичайних ситуацій.

Із метою охорони лісів від пожеж проводиться комплекс заходів спрямованих на збереження лісових насаджень, зменшення кількості і площі лісових пожеж їх оперативного виявлення та ліквідації.
До переліку протипожежних заходів входить створення мінералізованих смуг та їх поновлення, встановлення аншлагів, перекриття позапланових доріг шляхом установлення шлагбаумів.

Адміністративна відповідальність за порушення правил пожежної безпеки – відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 70 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Причиною 90% пожеж у природних екосистемах є діяльність людини. Тому обов’язково дотримуйтесь правил пожежної безпеки, не наражайте себе на небезпеку. Бережіть себе та природу!!

Лісничий Ірпінського лісництва М. М. Явон.
Начальник Ірпінського МС ГУ ДСНС України у Київській області Є. В. Рисак.