Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

“Не паліть сухої трави!!”- вкотре закликають лісівники Київщини.

З настанням тепла, спостерігається самовільне спалювання сухої трави, опалого листя на узбіччях доріг, полях та луках, поблизу населених пунктів, що межують з лісовими масивами. Це створює велику загрозу лісу, а також всьому живому, що мешкає в ньому – птахам, звірам.

На даний час є виводки маленьких звірів і при випалюванні сухої рослинності створюються складні умови для виживання тварин у вогняній небезпеці.

Фахівці стверджують, що у результаті пожеж знижується родючість ґрунтів, пошкоджується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря, а на території залежу торфу є загроза вигорання повністю торф’яного ґрунту, що триває роками. Також збіднюється видовий склад лугової рослинності і тваринного світу.

Працівники державної лісової охорони ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп» звертаються до усіх громадян і попереджають, що спалювання сухої рослинності суворо заборонено, є адміністративним порушенням і карається законом. Передбачено покарання у вигляді штрафу: фізичних осіб – 170 грн., посадових осіб – 1190 грн.

Якщо у результаті підпалу будуть знищені або пошкоджено лісові масиви, зелені насадження, винуватці можуть бути покарані не лише штрафом від 5100 грн. до 8500 грн., а й позбавлення волі на строк від 2-х до 5-ти років з подальшим відшкодуванням збитків.

Шановні громадяни, бережіть ліс, навколишнє природне середовище, флору і фауну.

Петро Косюхно, інженер охорони, захисту лісу ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп»