Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Не всі гриби у лісі бажані

Діагностика хвороб лісу є одним з пріоритетних напрямків лісопатологічних обстежень. У безлистяному стані об’єктом уваги першочергово стають хвойні насадження, проте патологічні зміни зовнішнього вигляду кори, стовбура та коренів листяних порід дерев не залишають поза увагою лісову охорону ДП «Білоцерківський лісгосп». За її тривожним сигналом, не очікуючи початку періоду вегетації, проведене рекогносцирувальне обстеження середньовікових ясеневих дерево станів вегетативного походження в межах Білоцерківського та Сквирського лісництв. На окремих ділянках з ознаками ураження бактеріальним раком ясена (фото№1). проведені рубки догляду та вибіркові санітарні рубки, проте стан насаджень на період обстеження оптимізму не додає. При ретельному огляді вітровальних дерев виявлено вигнивання нижньої частини стовбура та відмирання їх кореневих систем на більш ніж 50%(фото№2).

Відмерла деревина частини окоренка та коренів ясена має мармуровий малюнок (фото№3), характерний для ознак ураження дерев дереворуйнівними грибами, а саме, трутовиком справжнім та трутовиком плоским (фото№4). Відбувається це через морозобійні тріщины, опіки, пошкодження комахами(фото№5). Воротами інфекції можуть бути частини старых відмерлих гілок, раневі виразки некрозно-ракового походження(фото№6), тощо.

Гнилеві хвороби деревних порід викликані дереворуйнівними грибами, переважна більшість яких відноситься до базидіоміцетів, котрі є факультативними паразитами и факультативними сапрофітами. Зустрічаются на всіх листяних і хвойних породах.
Біологічна шкодочинність їх заключаєтся в порушенні фізіологічних функцій, зниженні приросту, загальному ослабленні і відмиранні дерев, що призводить до вітровалів, буреломів, сніголомів та, як наслідок, захаращеності, наростання чисельності стовбурових шкідників і передчасного розладнання деревостану.
Технічна шкода заключена в руйнуванні деревини чи суттєвому погіршенні її якості, зменшенні виходу ділових сортиментів.
Зараження дерев збудниками стовбурових гнилей відбувається, як правило, через різні типи пошкодження кори, а кореневих гнилей – через пошкодження коренів та при безпосередньому контакті здорових і вражених коренів.

Підготував провідний лісопатолог ДП «Білоцерківський лісгосп» А.Губрій