Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Обережно, кліщі, оси, бджоли та інші комахи

Весна, літо — пора активного відпочинку для людей. У цей період активізуються кліщі, оси, бджоли та інші комахи. Про те, як не потрапити під їхній приціл та вчасно надати необхідну допомогу, якщо прикрість сталася, розповіли майстри своєї справи.

Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

Епідеміологічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів в Україні з кожним роком ускладнюється. Нині відомо понад 30 споріднених видів борелій, які викликають захворювання людей і тварин та передаються кліщами.

Сприйнятливість людини до збудника бореліозу достатньо висока і не залежить від статі й віку.

Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу людини в лісі, коли вона рухається, торкаючись гілок дерев, розсуваючи чагарники і травостій, або сідає на траву. Кліщі переслідують годувальника 3-4 метри. До того ж присмоктуються вони не тільки в умовах відкритої природи, залишаючись на одязі, на речах, винесених з лісу, а можуть перейти на людину і через декілька днів після виходу її з лісу, чи іншого місця розповсюдження комах. Крім того, вони можуть бути занесені в житло (намети, будівлі) з букетом квітів, віниками, свіжим сіном, дровами, собакою та іншими тваринами. На тілі людини кліщі найчастіше прикріплюються до шкіри волосяної частини потилиці, шиї, в пахових ділянках, в ділянці пупка, в промежині, під лопатками і по хребту, де одяг не щільно прилягає до тіла. При цьому його прикріплення і присмоктування до тіла в більшості випадків залишається непоміченими, відчуття людиною свербежу на місці присмоктування кліща виникає лише через 6-12 годин і навіть більше.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща

Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.

Кожні 2 години, під час прогулянки, оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Також повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.

Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перемістившись із одягу.

Що робити, якщо кліщ присмоктався

Якщо ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.

Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть.

Протягом двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря!

Якщо вас вжалила оса чи бджола, перш за все, не дайте розповсюдитися отруті, накладіть джгут на кінцівку та витягніть жало (якщо вкусила бджола). Потім варто прикласти до місця укусу холод (лід). Можна обробити місце укусу місцевими мазями або кремами: Судокрем, Псилобальзам, Реаніматор. При собі бажано мати антигістамінні таблетки – Цетрин, Лорано тощо.

Отож будьте обережними і дотримуйтесь елементарних правил поведінки в лісі.