Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Відбулась колегія Державного агентства лісових ресурсів України

29 травня 2014 року під головуванням Валерія Чернякова, за участю керівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства, підприємств, установ та організацій безпосереднього підпорядкування відбулось засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України.

Першим питанням повістки денної був розгляд стану ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь в Закарпатській, Івано-Франківській та Львівській областях. З цього приводу присутніх поінформував заступник начальника Управління мисливського господарства Іван Шеремет. На початку свого виступу доповідач ознайомчо оприлюднив загальні вкладення на ведення мисливського господарства в цілому по Україні за 2013 рік. За його словами, вони становили 225 млн. грн. або 44889 грн., на 1 тис.га угідь. З них заробітна плата склала 97,9 млн. грн. (43,5% до загальних вкладень), витрати на охорону та відтворення – 84,8 млн. грн. (37,5%), в т.ч. на біотехнію – 78,4 млн. грн. або 1705 грн. на 1 тис. га. У порівнянні з 2012 роком вкладання збільшились на 177 тис. грн. Надходження від мисливсько-господарської діяльності у 2013 році склали 118,1 млн. грн. (52,5% до вкладень). У порівнянні з 2012 роком надходження збільшились на 7,8 млн. грн.

Щодо користувачів мисливських угідь на території зазначених областей, то площа наданих в користування територій становить 3 млн. 38 тис. га.У мисливському господарстві цих областей працює 738 чоловік. Навантаження на одного єгеря складає по Закарпатській – 5,2 тис. га, по Івано-Франківській – 5,4 тис. га, по Львівській області – 6,3 тис. га. Окупність мисливських підприємств підпорядкованих обласним управлінням лісового та мисливського господарства в Закарпатській, Івано-Франківській та Львівській областях становить 14%, 25% та 30% відповідно. З трьох областей, найбільше коштів на охорону та відтворення мисливських тварин вкладається у Львівській області – 3 млн. 551 тис.грн, в Закарпатській області – 1 млн. 780 тис. грн, в Івано-Франківській – 1 млн. 514 тис. грн.

По закінченню виступу було прийнято рішення щодо здійснення заходів по проведенню якісного обліку мисливської фауни в державних підвідомчих підприємствах та комплексу робіт щодо підвищення окупності ведення мисливського господарства.
Особливу увагу було приділено обговоренню питання про санітарний стан лісів та заходи боротьби з шкідниками та хворобами лісу. З результатами роботи по даному напрямку відзвітували: директор державного лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» – Катерина Давиденко, директор державного лісозахисного підприємства «Івано-Франківськлісозахист» –Михайло Костриба, директор державного лісозахисного підприємства «Вінницялісозахист» – Володимир Чудак.
Доповідачами було зазначено, що санітарний стан підвідомчих лісів й надалі залишається складним. Але незважаючи на це, лісівники намагаються докласти всіх можливих зусиль для постійного контролю за санітарним і лісопатологічним станом насаджень, в яких можливе масове розмноження небезпечних шкідників і хвороб лісу та здійснювати своєчасну сигналізацію про їх появу в лісах. «Так у лісах підвідомчих підприємств, у травні поточного року проведено винищувальні заходи боротьби з шкідниками на на площі 9,4 тис. га, у тому числі проти рудого соснового пильщика – 7 тис. га , соснового шовкопряда – 2,4 тис. га. З використаннямбіологічних препаратів оброблено 0,7 тис. га уражених шкідниками насаджень. З державного бюджету на придбання препаратів у цьому році виділено 630 тис. грн.».

Щодо цього пункту на колегії було прийняте рішення забезпечити оперативне обстеження лісових насадженнь, які уражені хвоєлистогризучими шкідниками, і, зокрема, належний догляд за осередками всихання деревостанів. А також забезпечити своєчасне й ефективне здійснення на цих територіях лісозахисних робіт.

Про підсумки роботи підприємств галузі в осінньо-зимовий період 2013-2014 років доповів Олександр Рибак. Виступаючий зазначив, що за осінньо-зимовий період споживання бензину скоротилося з 8,3 до 7,6 тис. тонн, або на 9 %, що в кінцевому результаті дало економію увартісному вимірі 2 млн. грн., або 2 % до аналогічного періоду минулого року. Підприємствамигалузі за минулий рік переобладнано на більш економні види палива 57 транспортних засобів на суму близько 0,3 млн. грн., в поточному роцізаплановано обладнати газобалонним устаткуванням 55 автомобілів. Системно таку роботу проводять підприємства Сумського, Хмельницького таРівненського обласних управлінь лісового та мисливського господарства. Протягом 2013 року підприємствами встановлено 39 од. новоготеплогенеруючого обладнання загальною вартістю близько 1,8 млн. грн., переобладнано на альтернативні види палива 7 котелень. Виконано комплексінших заходів з підготовки об’єктів до опалювального сезону.

Так, з метою забезпечення підготовки до наступного осінньо-зимового періоду було вирішено затвердити узагальнені плани заходів щодо проведення регламентних робіт з технічного обслуговування і ремонту в енергосиловому господарстві, реконструкцію та модернізацію власних котелень підприємств і установ, забезпечити виконання комплексу заходів з енергозбереження та інше.

Також під час засідання, крім виробничих аспектів піднімалося питання інформаційного-комунікативного характеру. А саме особлива увага була приділена роботі веб-сайтів територіальних органів управління Держлісагентства. З цього питання присутніх ознайомив заступник начальника Відділу науки, міжнародних відносин та зв’язків з громадськістю. Фахівець заакцентував, що у відповідності до наказу від 26.12.2013 № 429 начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства повинні були взяти під особистий контроль діяльність підвідомчих веб-сайтів та при вдосконаленні їх роботи орієнтуватись на перелік тематичних рубрик офіційного веб-сайту Держлісагентства України й відповідно здійснювати систематичне наповнення ресурсу.

По всіх питаннях повістки денної колегія управління прийняла рішення. На завершення засідання, Валерій Черняков закликав всіх присутніх врахувати пропозиції обговорення задля покращення роботи управлінь лісового та мисливського господарства, підвідомчих підприємств.

Прес-служба Держлісагентства України