Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Обговорення проблемних питань у веденні лісового господарства на території Обухівського району.

07 лютого 2018 року у приміщенні Обухівської районної ради під головуванням заступника голови Обухівської районної ради Костянтина Шушакова, заступника начальника відділу екології та природних ресурсів управління агропромислового розвитку Обухівської районної державної адміністрації Дар’ї  Жавриди, а також за участі директора ДП “Ржищівське лісове господарство” Петра Павловича і головного лісничого ДП “Київське лісове господарство” Юрія Грінченка відбулася прес-конференція.

На порядку денному було розглянуте питання щодо проведення всіх видів рубок в Обухівському районі.

У конференції взяли участь депутати районної, сільських та селищних рад, представники громадськості, громадські активісти та мешканці регіону.

Через високе забруднення повітря та щорічного погіршення його показників в Обухівському районі, яке за словами активістів , відбувається в наслідок роботи підприємств таких як Трипільська ТЕС, Київський картонно – паперовий комбінат ПРАТ, завод “Аерок” та інші, громадськість ставила питання про припинення усіх видів суцільних рубок, як методу поліпшення стану навколишнього середовища.

Юрій Грінченко проінформував присутніх про стан ведення лісового господарства у ДП “Київське лісове господарство”. Було зазначено, що державні лісогосподарські підприємства є лідерами з наповнення бюджетів районів. Виконання лісівниками зобов’язань перед державою, а саме: садіння, догляд, заготівля та реалізація деревини – є одними з найважливіших завдань, які стоять перед державними лісгоспами. Лісорозведення, лісовідтворення, охорона лісів від пожеж, незаконних рубок, хвороб і шкідників, регулювання лісокористування, підвищення продуктивності лісів потребує значних капітальних затрат, та в умовах відсутності державного фінансування проводяться за рахунок коштів, отриманих від реалізації деревини від рубок головного користування.

Також було зазначено, що на всіх ділянках, де проводились рубки головного користування або суцільні санітарні рубки були та будуть проведені заходи з лісовідновлення. Підприємства забезпечені посадковим матеріалом власного виробництва, вирощування якого здійснюється також за кошти, отримані від реалізації деревини.

Проведення рубок головного користування відбувається в межах визначених лімітів, які затверджені наказом Мінприроди та не несуть загрози навколишньому середовищу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петро Павлович наголосив, що лісове господарство належить до галузей з довготривалим терміном вирощування культур, тому результати грамотного господарювання на землях лісогосподарського призначення можна буде оцінити через десятки років, а капітальні затрати треба нести вже сьогодні. Тож спеціалісти лісової галузі сумлінно виконуючи свої обов’язки є патріотами своєї справи та своєї держави.

Масове всихання соснових насаджень, спричинене змінами у кліматі, та інфікування деревостанів грибами, які розповсюджують верхівкові короїди є загальною проблемою суспільства. Лісівники вимушені вживати заходи на випередження цього лиха, у тому числі і за рахунок вилучення хворих дерев, т. є. за рахунок проведення суцільних санітарних рубок. Тож розуміння загальної проблеми дасть можливість спеціалістам вчасно ліквідувати осередки “Біологічної пожежі” (довідка: на 2017 рік у Київській області площа всихаючи соснових насаджень складає більш 30 тис. га.).

Також на конференції спеціалісти лісгоспів роз’яснювали тези Закону України ” Про оцінку впливу на довкілля”.

На завершенні конференції присутні обмінювалися точками зору, досвідом, шукали перспективи і шляхи співпраці.