Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Облік надасть змогу проводити маркування, бачити вид деревини, з якої лісосіки вона заготовлена, шлях її руху до покупця

Під час ефіру на одному з телеканалів Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич прокоментувала інформацію щодо незаконного вивозу необробленої деревини на Закарпатті.

«Одразу після оприлюднення цього факту було з’ясовано, яким підвідомчим підприємствам Держлісагентства належить деревина. Адже в лісовій галузі задіяні різні постійні лісокористувачі», – зазначила вона.

На сьогодні відомству підпорядковано 73 % лісів, а 27 % – іншим постійним лісокористувачам (комунальні підприємства, облагроліс, лісгоспи Міноборони).

«Щодо зазначеної ситуації, то зараз триває слідство. Можу сказати, що лише близько 250 кубометрів лісу були придбані у наших лісгоспах Закарпаття. На цю деревину є всі відповідні документи, це дійсно дрова. Стосовно законності вивозу всієї іншої деревини, то необхідно залучити незалежних експертів, які б надали свій висновок щодо того, чи є ця деревина дровами», – підкреслила Перший заступник Голови Держлісагентства.

На запитання щодо повторення подібних ситуацій Христина Юшкевич зазначила, що загалом це необхідно вирішувати комплексно.

«Ми працюємо в напрямі запровадження єдиного електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів, що дозволить викорінити проблему незаконного її вивозу. Такий облік надасть змогу проводити маркування, бачити вид деревини, з якої лісосіки вона заготовлена, шлях її руху до покупця», – повідомила Перший заступник Голови Держлісагентства.

Також вона зазначила, що для постійних лісокористувачів у сфері управління Держлісагентства облік запроваджено майже на 100 %.

«Якщо єдиний електронний облік деревини ми запровадимо для всіх постійних лісокористувачів, я маю на увазі також і тих 27 % в інших сферах управління, то зможемо залучити і органи митного контролю, і правоохоронні органи. Це допоможе попереджувати, оперативно виявляти та реагувати на порушення», – наголосила Христина Юшкевич.

Прес-служба Держлісагентства