Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Передноворічні клопоти

Передноворічний період завжди супроводжується піднесеним настроем та приємними клопотами. Однак, для лісівників, у нього є й інша сторона. З наближенням Нового року люди безжально винищують молоді насадження хвойних порід, завдаючи їм непоправної шкоди, лише для того, щоб потішити себе коротких 2-3 тижні.

Для того щоб запобігти самовільному вирубуванню насаджень, державне підприємство «Київське лісове господарство» щорічно організовує патрулювання та раптові рейди для охорони лісових культур, а також проводить активну роз’яснювальну роботу серед населення. Так, в рамках операції «Новорічна ялинка» , разом з представниками Ірпінського РВ ГУМВС та відділу благоустрою при міськвиконкомі. м. Ірпінь, 23 грудня був проведений спільний рейд на території, що входить в адміністративні межі Ірпінської міськради. Під час патрулювання було перевірено всі точки продажу новорічних ялинок. Працівниками міліції складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення. Виявилося, що не всі новорічні ялинки, що виставлені на продаж, марковані бірками для електронного обліку деревини, або марковані сторонніми чіпами, які не підтверджують їх походження. У таких порушників незаконно заготовлені ялинки та сосни вилучалися до тих пір, поки суд не винесе рішення по даній справі.

Загалом, з початку грудня, лісовою охороною лісгоспу в районних газетах виставлено 7 статтей про охорону та збереження хвойних насаджень, організовано 26 патрульних постів та 8 рейдових бригад, затримано 5 лісопорушників та складено 5 протоколів про адміністративні правопорушення за статею 65 КУпАП (загальна сума повернутих завданих державі збитків становить 992,25 грн).

Державна лісова охорона вкотре звертається до жителів Київщини: не знищуйте те, що так важко відновити, не рубайте молоді деревця. Адже, можна купити «живе» новорічне дерево, яке вирощене на спеціальних плантаціях, не завдаючи тим самим шкоди довкіллю. Також нагадуємо, що штраф за самовільно зрізане хвойне деревце більше ніж у 5 разів перевищує його вартість. Так чи варто тоді псувати ліс та святковий настрій самовільними рубками?

Інженер з охорони та захисту лісу
ДП «Київський лісгосп»
Наумчук В.А.