Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Підсумки. ПУБЛІЧНИЙ ЗВІТ ЗА 2016 РІК

Христина Юшкевич прозвітувала про діяльність Держлісагентства у 2016 році
та плани і вже реалізовані заходи на 2017.

“…У минулому році нам вдалося забезпечити по лісам, підпорядкованим агентству, відтворення лісів на площі 52,6 тис. га, це перевищує площу суцільних зрубів. У цьому році планується відтворити не меншу площ, та створити декілька тисяч нових лісів (все залежатиме від фінансових ресурсів та передачі земель під заліснення).
Ми активізували роботу щодо лісової сертифікації за міжнародним проектом FSC. На сьогодні сертифіковано більше 3,3 млн га лісів України, з них 3,2 млн га лісів державних лісогосподарських підприємств Держлісагентства. Такий сертифікат дає розуміння того, що ведення лісового господарства є невиснажливим та збалансованим.
Гострою постала проблема хвороб та шкідників лісу. Обсяги всихаючих ялинників Українських Карпат набули стихійних масштабів. Це негативне явище сягнуло 36 тис. га і маса всихаючої деревини складає більше 11 млн куб. м. Розуміючи, з одного боку, занепокоєння суспільства щодо можливих зловживань під час проведення суцільних санітарних рубок, а з другого боку, гостру необхідність у здійснені санітарно-оздоровчих заходів у лісах, були прийняті нові Санітарні правила у лісах України. Це звичайно не панацея. Потрібно продовжувати роботу для їх вдосконалення.
Про боротьбу з незаконними рубками додам, що окрім рейдових бригад та оприлюднення лісорубних квитків, наразі Укрдержліспроект проводить роботу для оприлюднення на своєму веб-сайті планів лісонасаджень. Це допоможе експертам та активістам відслідковувати де і як відбуваються рубки.
Питання, яке залишилося невирішеним з 2016 року – фінансування лісгоспів південних та східних областей. Була створена патова ситуація та законодавча колізія, з якої зараз оперативними методами намагаємося вийти.
У 2016 році була розпочата робота над реформуванням лісової галузі. За дорученням Прем’єр-міністра було створено робочу групу. Міжнародні експерти з Австрії та Німеччини висловили повну підтримку Держлісагентству щодо розробки комплексної програми реформування.
Вже у 2017 році ми розпочали оновлення галузі. Трохи більше, ніж за тиждень розпочнуться конкурси на 15 керівних посад в обласних управліннях. На деякі вакантні посада є по 10 претендентів. Зроблю все від мене залежне, щоб забезпечити прозорість проведення конкурсів.
Це якщо дуже коротко…”.
Більш детально можете прочитати у звіті документ