Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Підсумки року 2021. Зелена країна.

 
Київська область увійшла в трійку лідерів з висаджування дерев в рамках програми «Зелена країна», в цілому за рік в лісах Київщини висаджено 20 мільйонів дерев.
621 га лісів та майже п’ять мільйонів висаджених дерев – осінній внесок лісівників Київщини до скарбнички програми Президента «Зелена країна», що стартувала влітку цього року. З них: 4,1 мільйони – це внесок лісівників (у віданні державних лісгоспів Київщини – 55 % загального лісового фонду області), 615 тисяч дерев висадили інші лісокористувачі області, близько 7 тисяч – місцеві територіальні громади.
До висаджування дерев в рамках програми «Зелена країна» долучились всі державні лісгоспи Київщини. На сьогодні маємо трійку лідерів:
Найбільше дерев висаджено в лісових масивах ДП «Іванківський лісгосп» – 1,4 млн. сіянців.
На другому місці ДП «Клавдієвський лісгосп» – 480 тис. сіянців.
На третьому місці ДП «Бориспільський лісгосп» – висаджено 415 тис. сіянців.
В рамках Акції «Створюємо ліси разом» держлісгоспи озеленили 42 навчальні заклади, висадивши на їх територіях близько 2 тисяч дерев.
Окрім того, лісівники долучились до Акції, ініційованої Головою Київської обласної державної адміністрації Василем Володіним в рамках програми Президента України «Зелена країна» та забезпечили навчальні заклади Київщини посадковим матеріалом, вирощеним в лісових розсадниках, яких в лісгоспах області 100 одиниць загальною площею 140 га. На них щороку вирощується близько 20 млн. шт. сіянців та саджанців лісоутворюючих порід, а саме сосни -16 млн.шт., дубу – 3 млн шт., інших порід – 1 млн.шт.
Лісгоспи на розсадниках вирощують також і декоративний посадковий матеріал, загальна кількість якого становить 140 тис.шт. дерев більш як 30 різних видів.
Участь в заходах в рамках Акції «Створюємо ліси разом» на Київщині взяли понад 7 тисяч осіб: учнівська та студентська молодь, представники органів влади та депутатських формувань, представники громадських організацій, небайдужі громадяни, представники засобів масової інформації та лісівники разом зі своїми родинами.
Окрім висаджування дерев лісівниками було організовано та проведено заходи просвітницького напрямку: тематичні екскурсії , музейні уроки, конкурси тематичного малюнка, тематичні квести, закладання капсули часу на ділянці та ін.
На сьогодні висадка дерев вже закінчилась, але наразі триває процес підготовки до наступного етапу виконання Програми «Зелена країна» навесні. Наразі, вже збільшено потужності лісгоспів області у вирощенні якісного садивного матеріалу: збільшено обсяги заготовленого лісового насіння. Так, при запланованих 40 тонах насіння головних лісоутворюючих порід, восени заготовлено понад 70 тонн лісового насіння, за рахунок цього збільшиться і кількість майбутніх дерев.
Зараз підприємства Держлісагентства в регіонах активно нарощують власні потужності. Сучасний насіннєво-селекційний центр вже запрацював у Львові та на Донеччині. У наступному році планується відкриття такого заводу у Київській області.
Підсумовуючи, нагадуємо, що на спеціальному сайті, який доступний за посиланням zelenakraina.gov.ua, кожна людина має можливість відслідковувати хід висадки лісу по окремих регіонах. Наповнення інформації на сайті zelenakraina.gov.ua продовжиться до моменту виконання мети, закладеної Указом Президента України.
Всі бажаючі можуть приєднатись до масштабної еко-ініціативи і висадити в лісових масивах лісгоспів Київщини ліс навесні. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму реєстрації на участь в акції “Створюємо ліси разом”. Під час висадки лісівники безкоштовно нададуть садивний матеріал і проведуть майстер-класи з садіння лісу.