Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Поїздки до лісу краще перенести

Кожного дня працівники лісогосподарських підприємств прикладають максимум зусиль задля того аби уникнути пожежі в лісі. Так і працівники ДП “Переяслав-Хмельницьке лісове господарство” цього року по максимуму вживають заходів за для того щоб вберегти ліс від вогню.

Аналіз динаміки лісових пожеж на Переяславщині (Київська область) за останні роки свідчить про тенденцію до зменшення загорань. Поясненням цьому стало вдосконалення заходів та методів профілактики виникнення лісових пожеж. Перш за все, це встановлення сучасних систем відеонагляду за лісовими масивами в Березанському та Переяславському лісництвах лісогосподарського підприємства.

Крім того, діє мережа пожежно-спостережних пунктів на природних підвищенях (поблизу музею, урочище Гать (с.Циблі), поблизу с.Гречаники, с.Дівички).

Створено і діють дві лісові пожежні станції: одна в Березанському лісництві, інша – в Переяславському, які повністю укомплектовані всіма засобами та інвентарем для гасіння лісових пожеж, чотирма пожежними автомобілями підвищеної прохідності з об’ємом води для гасіння від 1,5 т до 4 т, чотирма патрульними автомобілями, чотирма тракторами зі спеціальними лісовими плугами для прокладання мінералізованих протипожежних смуг. Лісопожежні станції забезпечені особовим складом, який проводить цілодобове чергування.

Крім того, зменшенню кількості пожеж у лісах сприяла належна організація патрулювання лісових масивів працівниками державної лісової охорони лісгоспу і лісництв.

До складу рейдових бригад залучаються працівники пожежної охорони, правоохоронних органів, екологічних служб. Вони здійснюють огляд лісових масивів, проводять профілактичну роботу з населенням щодо дотримання правил пожежної безпеки в лісах, а також притягують порушників правил пожежної безпеки в лісах до адміністративної відповідальності згідно із законодавством.

У нинішньому році проведено 19 рейдів, в яких виявлено та притягнуто до адміністративної відповідальності (накладено штрафів) 17 осіб.

Для захисту лісів від вогню проводяться заходи з прокладання мінералізованих протипожежних смуг та їх догляд навколо лісових масивів, поблизу населених пунктів, вздовж доріг. Мінералізовані смуги перешкоджають поширенню вогню низової пожежі по траві в ліс. Нині прокладено 495 км, догляд здійснено за смугами протяжністю 535км. В пожежонебезпечний період смуги постійно оновлюються.
З метою захисту лісів від пожеж перекрито 78 позапланових і планових доріг для обмеження доступу населення в ліс.

Лісівники Переяславщини звертаються до жителів краю з проханням відкласти поїздки до лісу до кращих часів, з розумінням поставитися до роботи лісівників у пожежонебезпечний період задля збереження лісових масивів від пожеж.

Ліс – народне спільне багатство, тож давайте разом берегти його для наших дітей і онуків.

Петро Косюхно, інженер із захисту лісу ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп»