Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Проведено засідання робочої групи з питань реформування лісової галузі

9 вересня в Держлісагентстві відбулося засідання робочої групи з питань реформування державного управління лісовим господарством та створення національної лісової політики.
Засідання проходило за участю керівництва лісового відомства, начальників облас

их управлінь, представників наукового складу.

Основну увагу під час обговорення було приділено урядовій ініціативі щодо об’єднання Держлісагентства разом з Держрибагентством та Держводагентством в єдиний центральний орган виконавчої влади – Державне агентство природних ресурсів.

Нагадуємо, що відповідне рішення зафіксовано в проекті постанови Кабінету Міністрів України “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” від 26.08.14.

Така невмотивована пропозиція викликала гостру дискусію серед працівників лісового господарства, науковців.

Адже всі ліси в Україні є власністю держави. Крім того, лісова галузь – динамічно розвивається, збереглась за часів Незалежності і демонструє стабільні економічні показники. І таких аргументів безліч (див. додаток 1,2).
Начальник Вінницького ОУЛМГ Анатолій Бондар представив на розгляд проект реформування галузі за зразком адаптованої моделі управління лісами Польщі. Мається на увазі створення державної кампанії «Ліси України». Пропозиція слушна, але для цього потрібно мати лісовий бюджет, що наразі непередбачено Бюджетним кодексом. Такий план реформування галузі можливий, за умови внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів.

Прозвучала також ідея переглянути податкове законодавство. У відповідності до якого відмовитись від рентних платежів і запровадити єдиний лісовий податок, за аналогією до сільськогосподарського податку, який розраховувався б від площі лісосіки і який би повністю надходив до місцевих бюджетів.
Пропозиції щодо реорганізації лісового господарства викликали чималий резонанс. Наразі науковцями-лісівниками вже підготовлені в урядовій редакції звернення, і адресовані до Верховної Ради України щодо недоцільності реформування галузі.

Такого роду звернення направлено і до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням зберегти окремий центральний орган виконавчої влади по управлінню і веденню лісового та мисливського господарства.

«Зберегти ДАЛРУ – це оптимальний варіант, що ми можемо зробити в даний час. Рибне та водне агентство об’єднати в одне – це було б логічно, але долучити сюди ще лісовий сектор економіки – неприпустимо й економічно недоцільно. Нам потрібно сьогодні розвивати промисловість, деревообробку, паперову галузь», – зазначив Голова Держлісагентства Валерій Черняков.

По результатам сьогоднішньої зустрічі буде напрацьовано стратегічний документ національної лісової політики з пропозиціями наукової обґрунтованості щодо збереження агентства як самостійного органу влади, який буде запропоновано на розгляд уряду, громадськості. «Ми повинні сьогодні діяти злагоджено і поетапно, шукаючи всі можливі шляхи підтримки у громадськості, наукових організацій, органах місцевої влади», – зазначив заступник Голови Віталій Атаманчук.

Зауважуємо, що всі, кому небайдуже майбутнє галузі та результати роботи лісівників багатьох поколінь, просимо Вас долучатися та відстоювати право на існування агентства лісових ресурсів як окремого центрального органу влади, із збереженням всіх контрольних функцій в системі централізованого державного лісоуправління.

З організаційних питань та внесення пропозицій звертайтесь до контактної особи – уповноважений секретар робочої групи – Любов Полякова, тел. : 234-26-35, e-mail: lpolyakova@ukr.net

Прес-служба Держлісагентства