Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Прес-тур до Тетерівського лісгоспу, приурочений Міжнародному дню лісів

Державне підприємство «Тетерівське лісове господарство» Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, розташоване у західній частині області. Площа лісових масивів підприємства  складає 35 692,7 га. 89 %  території лісгоспу займають хвойні насадження. До структури підприємства входить 8 лісництв, нижній склад деревини, транспортний цех, пожежно-сторожова охорона, ремонтно-механічний цех, центральний склад, комплекс з переробки насіння та вирощування сіянців. Штат підприємства складає 180 чоловік. Загальний обсяг реалізації продукції за 2020 рік склав 159 млн. 834 тис. грн. Середньомісячний дохід одного працівника за 2020 р. склав 23 тис. 276 грн. Протягом 2020 року на користь держави у вигляді податків сплачено 67 832 тис. грн.

Для забезпечення потреб підприємства у якісному садивному матеріалі, на території лісгоспу закладено клоново-насіннєві плантації сосни звичайної. Усі дерева, що на них зростають – це клони кращих за господарськими якостями дерев Полісся. З моменту вступу їх в плодоношення, шишки для отримання насіння збираються виключно на них. Насіння із зібраних на плантаціях шишок вилучається, обезкрилюється та очищається на спеціальній технологічній лінії, обладнання якої розроблено спеціалістами лісгоспу спільно із спеціалістами підприємства UOS-LAB, яке спеціалізується на розробці і виготовлення лабораторного обладнання. Зберігається насіння до висіву у холодильних камерах.

Для вирощування сіянців на підприємстві діє розсадник з контрольованим середовищем. Розсадник обладнаний системою поливу, підживлення та захисту рослин. На певних етапах розвитку сіянці притінюються. Регулярно досліджуються зразки грунту розсадника з метою моніторингу вмісту поживних елементів у ньому. Щорічно в розсаднику вирощується понад 4,5 млн. сіянців сосни звичайної. Також в розсаднику в достатній для потреб лісовідновлення кількості вирощуються і сіянці супутніх порід.

Для оперативного виявлення та швидкого реагування у разі виникнення лісових пожеж, на підприємстві функціонує система протипожежного моніторингу лісів «Азимут». В різних частинах підприємства на вежах встановлено відеокамери високої роздільної здатності, зображення з яких виведено, як на монітори в лісництвах, так і до центрального диспетчерського пункту звідки ведеться цілодобове та цілорічне спостереження. У разі виявлення диму, диспетчер навівши на дим дві камери точно встановлює на електронній карті координати пожежі та надсилає їх на обраний ним пожежний автомобіль. Пожежні автомобілі обладнані GPS-навігаторами, які за отриманими з диспетчерського пункту координатами пожежі, будують найкоротший маршрут до неї та  GPS-трекерами, за допомогою яких диспетчер відслідковує їх переміщення та у разі необхідності коригує його.

Для ознайомлення з ключовими напрямками діяльності лісогосподарського підприємства, в рамках Міжнародного дня лісів до ДП «Тетерівський лісгосп» були запрошені представники засобів масової інформації. Спікерами заходу були: Роман Абрамовський – Міністр захисту довкілля та природних ресурсів  України, Юрій Болоховець – голова державного агентства лісових ресурсів України

Під час ознайомлення із системою протипожежного моніторингу азимут, гостям було продемонстровано роботу персоналу з виявлення лісових пожеж та порядок дій з їх гасіння. Гості також мали змогу ознайомитись із апаратним та програмним забезпеченням системи та технічним оснащенням служби пожежно-сторожової охорони.

Завітавши до комплексу з переробки, очищення та зберігання насіння лісових порід, присутнім було продемонстровано обладнання технологічної лінії, де відбувається сушіння шишок, вилучення з них насіння, його обезкрилення та очищення. Гості змогли побачити холодильні камери, де зберігається насіння. Також на розсаднику присутні ознайомились з основами  технологічного процесу вирощування сіянців у контрольованому середовищі.