Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Райдержадміністрації йдуть лісівникам на зустріч

Відбулось засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації. На засідання комісії були запрошені сільські голови сіл Ковалина, Сомкової Долини, Вовчкова, Світанку, Гланишева та Циблів. Головну увагу на засіданні було приділено весняним підтопленням та підготовці району до пожежонебезпечного періоду. Начальник переяславської дільниці Трубіжського управління водного господарства Микола Бондаренко повідомив, що його працівниками проводиться постійний моніторинг рівня ґрунтових вод, та води на поверхні ґрунту, рівень води в межах дозволеного. Тож на даний час загрози виникнення підтоплень населених пунктів та погребів жителів району немає.

Велику активність члени комісії вивили при розгляді питання підготовці до пожежонебезпечного періоду. Керівник Переяслав-Хмельницького районного сектору Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Мостовий розповів, що згідно проведеного аналізу у Переяслав-Хмельницькому районі зменшилась кількість пожеж в лісах та екосистемах. При проведені перевірок лісових господарств серйозних недоліків з охорони лісового фонду від пожеж не виявлено.

Микола Бондаренко запевнив, що цього року підтоплень не буде. Він також зауважив, що сільські голови повинні більше уваги приділяти пожежній безпеці в період, коли жителі району починають випалювати стерню чи пастовень. І аби вогонь не перекидався на жилі будинки варто в ці періоди провести оборювання населених пунктів. Виступаючи в обговоренні, інженер із захисту лісу ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп» Петро Косюхно зауважив, що найбільш пожежонебезпечні ліси ті, які належать сільським радам. Там, за твердженням виступаючого, навіть, уже немає й лісників. Ліси захаращені дерева заражені й не обробляються від шкідників. Головуючий на засіданні керівник апарату РДА Валерій Перчук запропонував дирекції ДП “Переяслав-Хмельницький” лісгосп підготувати пакет документів, що потрібно зробити, аби покращити стан “колгоспних” лісів. Він також звернувся із проханням до представників правоохоронних органів, які були присутні на засіданні, посилити роботу дільничних інспекторів в період випалювання стерні та пастовня.

Заслухавши повідомлення секретаря комісії Олександра Гопанчука про те, що на території Переяслав-Хмельницького району знаходиться значна кількість потенційно-небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки, і їхня кількість постійно збільшується є необхідність посилити контролю РС ГУ ДСНС України в Київській області за вищевказаними об’єктами відповідно до чинного законодавства України. Комісія вирішила направити відповідні листи керівникам підприємств у власності яких є такі об’єкти де використовуються, або зберігатися небезпечні речовини про проведення ідентифікації згідно Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» та забезпечити надійну охорону цих об’єктів.

інженер із захисту лісу
ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп» Петро Косюхно