Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Розпочалась посадка лісу

РОЗПОЧАЛИ ПОСАДКУ ЛІСУ

Той, хто любить паростки кленові,
Хто діброви молоді ростить,
Сам достоїш людської любові,
Бо живе й працює – для століть!
М. Рильський

Тільки зійшов сніг і весняне сонечко почало дарувати землі перше тепло, в лісництвах ДП «Макарівський лісгосп» закипіла робота. З перших чисел березня лісівники розпочали весняну лісокультурну кампанію або просто – посадку лісу. Цієї весни в лісгоспі заплановано створити нові насадження на площі 147 га, будуть відтворені ліси на усіх зрубах 2015 року, крім того на площі 90 га посадок минулих років буде проведено заходи з доповнення лісових культур, адже минулорічне літо було надзвичайно спекотним і частина саджанців загинула, тепер їх слід обов’язково замінити новими. Щоб виконати перелічений вище план, в лісових розсадниках підприємства минулого року було вирощено три мільйони сіянців шпилькових та листяних порід, даної кількості повністю вистачить для проведення цьогорічної посадки лісів. Підготовка грунту була проведена лісництвами ще восени, що дало змогу оперативно, з настанням сприятливих погодних умов, розпочати роботи.

Крім працівників лісгоспу, до посадки лісу залучені ряд приватних підприємців, котрі надають підприємству послуги з лісокультурного виробництва. В свою чергу, це дає змогу задіяти на даних роботах ряд жителів району, котрі зможуть підтримати свій сімейний бюджет. Цього року по лісгоспу ціна 1 га посаджених культур в середньому складає біля двох тисяч гривень. Як і в минулі роки, активну участь у створенні нових насаджень приймають Комарівське та Ніжиловицьке учнівські лісництва, вже на даний час старшокласники з викладачами посадили більше 5 га лісів і роботи тривають. Лісівники щиро дякують школярам за їх допомогу та небайдуже ставлення до природи.

Посадка лісу на Макарівщині в розпалі, а час не стоїть на місці, лісівники вже почали турбуватися про лісовідновлення у 2017 році. Всю зиму і частину весни на шишкосушилці в Ніжиловицькому лісництві переробляють заготовлені зимою лісництвами шишки сосни та ялини, їх у цьому році буде перероблено десять тон, а отримане насіння висіють в розсадниках та спеціальних коробах. В сховищах чекають весняного висіву в розсадники, зібрані восени, три тони жолудів дуба звичайного та дуба червоного, насіння інших листяних порід. Лісівники мають в найкоротші строки висіяти насіння в підготовлений грунт , потім всю весну та літо будуть доглядати за посівами: поливати, притіняти, боротися з бур’янами та хворобами сіянців та ін. Тільки кропітка, важка та відповідальна повсякденна праця лісівників дасть змогу виростити якісний посадковий матеріал для майбутніх лісів.

Сергій Кондрацький
головний лісничий
ДП «Макарівський лісгосп»

«Макарівські вісті»
№11 18 березня 2016 року