Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Тотальний контроль за обігом деревини допоможе знищити корупційну складову, – Христина Юшкевич

Потрібна єдина система електронного обліку деревини для всіх, щоб неможливо було виписувати накладні від руки. Із впровадженням електронної бази, доступ до неї отримають правоохоронці та митники, і ми переведемо всіх постійних лісокористувачів на ТТН-ліс, для внутрішнього переміщення лісу. Про це повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич на своій сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що у Євросоюзі діє Регуляція № 995, яка забороняє імпорт в ЄС деревини та виробів з неї, якщо походження сировини не буде доведено. А в Україні постійно лунають закиди, мовляв, ми дозволяємо вивозити незаконне дерево.

«Проте, не все так однозначно. Cертифікати на деревину видаються територіальними органами Держлісагентства. Тобто, покупець зобов’язаний прийти до нас і показати всі документи. От тільки управлінню дається доба на їх перевірку. За такий короткий час просто фізично неможливо це зробити. У результаті, якщо є всі підписи, всі печатки, ми просто зобов’язані видати сертифікат, оскільки за неправдиву інформацію несе відповідальність той, хто подає документи», – підкреслила Христина Юшкевич.

За її словами, облуправління технічно не можуть відслідкувати корупційні чинники, це не в їх компетенції виявити підробку документів: «Ось так, через недосконалість законодавства, незаконну деревину спокійно узаконюють. І тільки постфактум, коли правоохоронці виявлять певні порушення, вдасться з’ясувати справжнє походження лісу», – сказала Христина Юшкевич.

Т.в.о. Голови Держлісагентства наголосила на тому, що після впровадження системи електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів походження лісу можна буде перевірити будь-де і в будь-який момент. «Це не тільки знищить корупційну складову, але і створить всі умови для тотального контролю за обігом деревини», – підкреслила Христина Юшкевич.

Прес-служба Держлісагентства