Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Транспортним засобам до лісу не можна

Переяславщина давно не пам’ятає такої спекотної погоди: вдень у тіні – до 30 градусів. Катастрофічно збільшилась небезпека виникнення пожеж.

У зв’язку з цим губернатором Київщини та головою Переяслав-Хмельницької райдержадміністрації видані розпорядження про обмеження та заборону відвідування лісових масивів населенням та заборону заїзду на територію лісового фонду транспортних засобів.

Контроль за виконанням цих розпоряджень покладено на лісогосподарські підприємства. Отож, ліс – під замком.

Нас запитують: для чого це зроблено і як довго діятиме заборона? Це зроблено для того, щоб уникнути лісових пожеж. Адже більшість відпочивальників не обходиться без вогнищ, а у таку спекотну погоду навіть необережно кинутий недопалок може призвести до лиха.

У лісах, особливо хвойних, оголошено четвертий і навіть п’ятий найвищий клас пожежонебезпеки. Тому й прийнято рішення про обмеження доступу населення та заборону в’їзду транспортних засобів у хвойні лісові насадження, і насамперед, у молодняки.

Нагадаємо, що згідно із законодавством, порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає адміністративну або ж навіть кримінальну відповідальність із відшкодуванням винуватцем завданих збитків.

Як довго діятиме заборона відвідувати лісові насадження, залежить винятково від погодних умов.

На охороні лісових масивів діють постійні групи працівників лісової охорони, правоохоронних органів. Серед інших їхніх завдань – виявлення та притягнення до адміністративної відповідальності порушників правил пожежної безпеки. У лісгоспі діють дві лісові пожежні станції, які укомплектовані трьома пожежними автомобілями, чотирма тракторами з плугами, трьома мотопомпами та іншими засобами пожежегасіння.

Перекрито 98 непланових доріг, які проходять через лісові масиви. Проводиться цілодобове чергування в підрозділах лісгоспу, чергування на пожежних вежах у місцях, з яких добре видно лісові масиви.

Лісівники Переяславщини звертаються до населення з проханням відкласти поїздки до лісу до кращих часів, з розумінням поставитися до роботи лісівників у цей пожежонебезпечний період.

Ліс – наше спільне багатство, тож давайте разом берегти його для наших дітей та онуків.

Петро Косюхно, інженер з охорони, захисту лісу
ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп»