Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Урядовці та деревообробники обговорили питання торгівлі необробленою деревиною

Урядовці та деревообробники обговорили питання торгівлі необробленою деревиною

16 травня під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового відбулася розширена урядова нарада щодо врегулювання питання торгівлі необробленою деревиною та дотримання міжнародних зобов’язань України.

У нараді взяли участь заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі – Торговий представник України Наталія Микольська, Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич, представники обласних управлінь лісового та мисливського господарства, деревообробних підприємств та інші.

Під час наради обговорено питання мораторію на експорт лісоматеріалів необроблених. Зокрема, Наталія Микольська повідомила, що закон порушує міжнародні зобов’язання в рамках угоди зі Світовою організацією торгівлі та Європейським Союзом.

За словами Міністра аграрної політики та продовольства, необхідно знайти компроміс та виробити альтернативну пропозицію щодо унормування положень мораторію або його скасування. Також Тарас Кутовий підкреслив, що загалом реформування потребує вся галузь лісового господарства України.
У свою чергу, Перший заступник Голови Держлісагентства підкреслила, що зараз деревообробників найбільше турбує питання забезпечення ресурсом. «Для агентства і підприємств, які входять до сфери відомства, не має значення, кому реалізовувати деревину. На сьогодні питання не в мораторії. Все одно кожен з деревообробників говорить про проблему забезпечення ресурсом. Насправді, є питання в тому, як прозоро реалізувати деревину, щоб мати сировину для роботи і забезпечення розвитку вітчизняної деревообробної галузі», – сказала Христина Юшкевич.

За її словами, вирішити це питання допоможе прийняття Порядку реалізації необробленої деревини, проект якого у грудні 2015 року розробила робоча група за участі представників Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств, асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Західної України, Українського Пелетного Союзу, Київської агропромислової біржі та інших.

«Нам потрібно доопрацювати цей проект. Також до Порядку необхідно ввести норми про єдиний електронний облік деревини, який повністю унеможливить її тіньовий обіг і буде обов’язковим для всіх постійних лісокористувачів. Якщо деревообробники матимуть можливість придбати деревину на прозорому вітчизняному ринку, тоді не виникатиме питання щодо мораторію на експорт», – наголосила Христина Юшкевич.

Також вона додала, що питання деревообробної галузі не вирішуються одним мораторієм. Для розвитку галузі потрібні інвестиції, пільгові довгострокові кредити тощо.

Зазначимо, що за результатами наради її учасники домовилися найближчим часом надати пропозиції до проектів законодавчих та нормативно-правових актів з метою врегулювання питання торгівлі необробленою деревиною.

Прес-служба Держлісагентства