Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

В.Атаманчук: Підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за 9 місяців 2014 року

Підводячи підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за 9 місяців 2014 року хочу звернути увагу на самі важливі завдання які стояли перед нами та охарактеризувати рівень їх виконання.
Лісове господарство

Основним завданням підприємств галузі було та залишається своєчасне і якісне виконання заходів з відтворення лісів.

Заходи з висівання і садіння на землях лісогосподарського призначення виконано на площі 30,7 тис. гектарів, що становить 112,7% до плану весни і 103,4% до річного завдання, в тому числі 4,9 тис. га нових лісів або 105,5% до плану весни і 101,4% до річного завдання.

Крім того, до лісовідновлення зараховано понад 12,4 тис. гектарів природного поновлення, що становить 76,4% до річного завдання.

Заходи із формування молодняків проведені на площі 32,6 тис. га, що становить 103,9% до завдання.
Під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів заготовлено 5,2 млн. куб. м ліквідної деревини, що становить 117,1% до планового завдання.

Від рубок головного користування заготовлено 5,5 млн. куб. м ліквідної деревини, річна розрахункова лісосіка використана на 74%.

Охорона і захист лісів

З червня місяця поточного року по всій території України встановилась суха погода з високою температурою повітря. Як наслідок, тривалий час на території південних, східних та центральних регіонів переважав надзвичайний клас пожежної небезпеки. Випалювання сухої рослинності та її залишків на відкритих територіях, необережне поводження з вогнем, а також проведення бойових дій (АТО) в Донецькій та Луганській областях призвело до виникнення лісових пожеж в значних масштабах.

Станом на 01.10.2014 в лісах галузі ліквідовано 1078 пожеж, якими пошкоджено 4526,4 га лісових насаджень, у тому числі верховими – 724,7 га.

З метою запобігання виникненню лісовим пожежам з початку року в лісах влаштовано 97 км протипожежних розривів та 48 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними в обсязі понад 200 тис. км.

У лісових масивах вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення виставлено 12,6 тис. аншлагів, бігбордів, панно, плакатів на протипожежну тематику. У засобах масової інформації оприлюднено 5,5 тис. виступів і звернень щодо дотримання вимог пожежної безпеки в лісах.

Проведено близько 16 тис. рейдів щодо дотримання протипожежних вимог у лісовому фонді.

До адміністративної відповідальності притягнуто 2,2 тис. порушників.

Охорона лісів від незаконних рубок дерев

Обсяг незаконних рубок в порівнянні з відповідним періодом 2013 року зменшився на 36 % і склав 6,6 тис. куб. м. Лісопорушниками відшкодовано 1,9 млн грн, або 9 % від загального обсягу (20,3 млн грн).
Значна кількість незаконних рубок продовжує мати місце у Карпатському регіоні, а саме в Закарпатському облуправлінні, де їх обсяг склав 1375 куб. м, Львівському – 1089 куб. м. та Івано-Франківському – 631 куб. м.
Значне зростання незаконних рубок також спостерігається в Харківському облуправлінні – 634 куб. м, Рівненському облуправлінні – 488 куб. м, Дніпропетровському облуправлінні – 471 куб. м, Київському облуправлінні – 301 куб. м та Кіровоградському облуправлінні – 299 куб. м.

За фактами виявлених лісопорушень до правоохоронних органів передано 716 справ.

Крім того, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 706 посадових осіб держлісоохорони, з вини яких були допущені лісопорушення, 32 працівника звільнено з займаних посад, проти 7 – порушено кримінальні справи.

Захист лісів від шкідників і хвороб та інших шкідливих явищ

Протягом 9 місяців 2014 року на придбання препаратів з державного бюджету виділено 630 тис. грн.
У поточному році обробку в осередках шкідників лісу проведено на площі 11,9 тис. га в т.ч. по видах найнебезпечніших шкідників:

  • рудий сосновий пильщик – 7,5 тис. га;
  • звичайний сосновий пильщик (друга генерація) – 0,5 тис. га;
  • сосновий шовкопряд – 2,5 тис. га;
  • непарний шовкопряд – 0,6 тис. га;
  • зірчастий та червоноголовий пильщик-ткач – 0,8 тис. га.

Загальна вартість проведення лісозахисних заходів становить майже 0,5 млн. грн.

З використанням біологічних препаратів (Вірін-Діпріон, Вірін НШ) винищувальні заходи боротьби проведені на площі 1,1 тис. га (10%). Винищувальні заходів проводився установками ГАРД, які знаходяться на балансі лісозахисних підприємств та держлісгоспів.

Біотехнологічною лабораторією лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» за 9 місяців цього року вироблено 108 л вірусних препаратів на суму 47,5 тис. грн.

Хочу зазначити, що у травні поточного року внаслідок сильних поривів вітру шкідливого впливу (вітровали, буреломи) зазнали пошкоджень насадження підвідомчих лісогосподарських підприємств на площі 8742 га.
Стихійним лихом пошкоджено 601,6 тис. куб. м деревини. Найбільше постраждали деревостани Закарпатського облуправління – уражено 447,9 тис. куб. м, у тому числі найбільше пошкоджено в державних підприємствах:

«Великоберезнянське лісове господарство» – 193,5 тис. куб. м;

«Перечинське лісове господарство» – 81,3 тис. куб. м;

«Ужгородське лісове господарство» – 54,6 тис. куб. м;

«Закарпатське обласне управління лісогосподарських агропромислових господарств» – 42,7 тис. куб. м;

«Мукачівське лісове господарство» – 18,7 тис. куб. м.

Зважаючи на масові пошкодження насаджень, внаслідок стихійного лиха лісогосподарськими підприємствами направлено максимум зусиль на першочергове здійснення комплексу санітарно-оздоровчих заходів у цих лісах і за це всім учасникам таких заходів я хочу подякувати.

Мисливське господарство

У системі Державного агентства лісових ресурсів України мисливське господарство ведуть 204 підприємств на площі 4,8 млн. га, що складає 10,5 % від загальної площі мисливських угідь в Україні.

У мисливському господарстві Держлісагентства задіяно 215 мисливствознавців та 711 єгерів.

За 9 місяців поточного року в мисливських угіддях України на порушників правил полювання складено 1692 протоколів. Працівниками Держліагентства – 1380 (81,5 % до всіх протоколів), УТМР – 148 (8,7 %), Мінприроди – 114 (6,8 %), МВС – 13 (0,8%), іншими – 37 (2,2%).

Слід відзначити активну роботу по охороні державного мисливського фонду працівників мисливського господарства Вінницької, Волинської та Черкаської областей. За звітний період поточного року ними складено відповідно 166, 136 і 122 протоколів на порушників правил полювання.

Водночас необхідно звернути увагу на активізацію роботи по боротьбі з браконьєрством Чернівецькій, Одеській і Закарпатській областям.

Хочу ще раз наголосити, що в Чернігівській області зафіксовані випадки захворювання африканської чуми свиней. Цього року спалах хвороби мав місце в понад 60 пунктах Росії, 15 – у Білорусі, 16 – у Польщі, 67 – у Латвії, 8 – у Литві.

Африканська чума свиней (АЧС) – високо патогенне захворювання диких і домашніх свиней, збудником якого є вірус, уперше зареєстрований в Африці. Останні випадки виявлення його в Україні були у 2012 та 2014 роках у Запорізькій та Луганській областях. Інкубаційний період захворювання триває від 3 до 15 днів (при гострій формі – 5-9). Хвороба характеризується тим, що відбувається раптова загибель свиней, спостерігаються висока температура, синюшність шкіри тварин. Із них 40-60 % гинуть протягом 6 -13 днів, загалом же загибель свиней сягає 85 – 100 %. Зараження відбувається прямим контактним шляхом, а також через згодовування заражених відходів. Вірус може переноситися транспортом, на одязі, через птахів, комах тощо. Небезпека в тому, що вірус дуже стійкий: у грунті він зберігається до 4 місяців, у трупах свиней – до 2,5 місяця, в копченостях – до півроку, а в замороженому – аж до 3 років.

Ця смертельна для свиней хвороба завдає колосальних збитків і несе загрозу експортному потенціалу та економіці країни. Тому всім обласним управлінням необхідно невідкладно докласти максимум зусиль аби не допустити розповсюдження епідемії збудника цієї хвороби в інших регіонах та зобов’язати користувачів мисливських угідь:

  • забезпечити відбір діагностичного матеріалу для проведення лабораторних досліджень на виявлення захворювання АЧС з усіх добутих на полюванні диких кабанів;
  • забезпечити систематичне спостереження за дикими кабанами;
  • при виявлені підозрілих у захворюванні (невластива поведінка, хитка хода, пригнічення тощо) чи загиблих диких кабанів терміново повідомляти Держветфітослужбу та Держлісагентство;
  • вжити заходів, спрямованих на зменшення або недопущення міграції диких кабанів з Російської Федерації та Республіки Білорусь;
  • забезпечити підгодівлю диких кабанів, особливо на прикордонних угіддях, з метою зменшення чи виключення міграції диких кабанів на територію України.

Начальникам обласних управлінь потрібно взяти під особистий контроль здійснення всіх цих заходів.

Лісозаготівля

За 9 місяців 2014 року підприємствами галузі від усіх видів рубок заготовлено 10455,1 тис.куб.м. деревини, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 550,3 тис. кбм. більше, або на 5,3%.

З них, на рубках головного користування заготовлено 5479,7 тис. куб.м., що становить 73,9% від лісосічного фонду 2014 року.

Можна констатувати, що освоєння рубок головного користування проходить рівномірно, і по всіх управліннях становить в межах 66-88%.

Винятком є лише Харківське управління, підприємства якого освоїли лише 53,3% фонду рубок головного користування.

За підсумками роботи 9 місяців в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла ціна знеособленого кубометра заготовленої деревини на 69,5 грн, або на 19%, реалізованої деревини на 80 грн, або на 20,8%.

В середньому по Держлісагентству України рівень ціни знеособленого кубометра реалізованої деревини становить 463,9 грн.

Найвищий рівень даного показника досягнуто Рівненським управлінням, де він складає 525,8 грн, Сумським – 532,2 грн, Хмельницьким – 557 грн.

Станом на 1.10.2014 року на складах підприємств галузі знаходиться 581,2 тис. кбм. лісопродукції, що в порівнянні із залишками на початок року на 215,3 тис.кбм менше, або на 27%. По відношенню до середньомісячної заготівлі обсяг залишків складає 50%, що є оптимальним показником. Однак, все ще значні обсяги нереалізованої деревини знаходяться на складах підприємств Одеського, Дніпропетровського, Чернігівського, Київського облуправлінь.

Переробка деревини

Деревообробними підрозділами галузі за 9 місяців 2014 року перероблено біля 911 тис. кбм деревини, що на 29,4 тис. кбм, або 3%, менше, ніж за відповідний період 2013 року.

Збільшили обсяги переробки деревини держлісгоспи Рівненського облуправління на 17,4 тис. кбм, Чернігівського на 5,7 тис. кбм, Київського на 4,8 тис. кбм, Львівського на 2,4 тис. кбм, Закарпатського на 1,3 тис. куб.м.

Серед підприємств високих результатів по обсягам переробки досягли ДП “Радомишльське ЛГ”, яке переробило 44 тис. кбм деревини, та ДП “Бродівське ЛГ” – 34 тис. кбм.

Випущено продукції переробки на суму 583,4 млн. грн., що на 21 відсоток, або 101,9 млн. грн., більше, ніж за 9 місяців 2013 року. Серед підприємств галузі найбільше вироблено продукції переробки державним підприємством “Радомишльське ЛГ” – 25,3 млн. грн. і “Новоград-Волинське ЛМГ” – 31 млн. грн. Житомирського облуправління та ДП “Бродівське ЛГ” – 25 млн. грн. Львівського облуправління.
На 128,2 грн. зріс випуск продукції з одного кубометра переробленої деревини, який станом на 01.10.2014 року складає 640,1 грн. Значно вище середньогалузевого рівня цей показник в Хмельницькому облуправління – 844 грн., Вінницькому облуправління – 961 грн., Кіровоградському облуправління – 1024 грн., Рівненському облуправління – 832 грн., Сумському облуправління – 739 грн.. Суттєво збільшили випуск продукції з кубометра сировини, в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року, у Вінницькому, Кіровоградському та Рівненському облуправліннях.

За 9 місяців поточного року середньооблікова чисельність працівників в деревообробних підрозділах галузі зменшилась на 28 чоловік і становить 3910 чоловік.

Одним з важливих показників, який характеризує ефективність переробки, є виробіток на одного працюючого, який збільшився на 26,9 тис. грн. у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року і станом на 1 жовтня складає 149 тис. грн.

Низька продуктивність праці на сьогодні спостерігається у підприємств Харківського облуправління –57,9 тис. грн. та Тернопільського облуправління – 52,5 тис. грн.

У порівнянні з відповідним періодом 2013 року на 351 грн. виросла середня заробітна плата працівників в деревообробному секторі галузі і складає 3307 грн. Вищу середньої по галузі зарплату отримують працівники в деревообробних підрозділах Кіровоградського – 4285 грн., Житомирського – 3624 грн., Сумського – 3571 грн. облуправлінь.

Нищою від середньої по галузі вона в Тернопільському, Харківському, Закарпатському облуправліннях.

Будівництво лісових автомобільних доріг

У 2014 році лісогосподарськими підприємствами заплановано побудувати, відремонтувати і реконструювати близько 695 км та облаштувати дорожнім одягом більше 460 км лісових автомобільних доріг.

Станом на 03.10.2014 року держлісгоспами за власні кошти побудовано близько 514 км земляного полотна, що становить 74 % від запланованого обсягу та облаштовано дорожнім одягом більше 460 км (55 % від запланованого). В тому числі споруджено 153 км земляного полотна та 189 км лісових доріг І та ІІ типів облаштовано дорожнім одягом, також споруджено 192 км доріг ІІІ типу. Відновлено ремонтом і реконструйовано майже 169 км земляного полотна та 64 км дорожнього одягу.

Незадовільні темпи будівництва лісових доріг спостерігаються на підприємствах Одеського, Полтавського, Тернопільського та Харківського обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Слід також звернути увагу на темпи виконання робіт з будівництва лісових доріг на підприємствах Київського, Рівненського, Чернівецького та Чернігівського облуправлінь, де на сьогоднішній день відсоток будівництва земляного полотна становить близько 60-65 % від запланованих обсягів.

В той же час необхідно відзначити, що на сьогоднішній день доручення Держлісагентства України щодо надання GPS-треків трас лісових автомобільних доріг, які будуються у поточному році (п 1.4 наказу від 29.05.2014 № 201 “Про хід виконання будівельних робіт зі спорудження лісових автомобільних доріг у 2014 році”) у повному обсязі виконали лише Кіровоградське, Луганське та Хмельницьке облуправління.

З підприємств Київського, Миколаївського, Одеського, Рівненського, Сумського, Тернопільського, Харківського, Чернівецького та Чернігівського обласних управлінь лісового та мисливського управлінь на адресу ВО “Укрдержліспроект” не надійшло жодного GPS-треку для нанесення їх на електронну карту.

Охорона праці

Станом на 28.10.2014. на підприємствах Держлісагентства сталося 25 нещасних випадків на виробництві, 12 з яких із смертельним наслідком, за аналогічний період минулого року зареєстровано 38 випадків, 6 з них смертельні.

Випадки смертельного травмування працівників сталися в ДП “Коростишівське ЛГ” та ДП “Малинське ЛГ” Житомирського управління, ДП “Вінницьке ЛГ” Вінницького, ДП “Боринське ЛГ” Львівського, ДП “Сарненське ЛГ” та ДП “Острозьке ЛГ” Рівненського, ДП “Свалявське ЛГ та ДП “Міжгірське ЛГ” ” Закарпатського, ДП “Білокуракінське ЛМГ” та ДП “Кремінське ЛМГ” Луганського, Дніпровсько-Орільському природному заповіднику Дніпропетровського, ДП “Сторожинецьке ЛГ” Чернівецького обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Крім того, на підприємствах Київського та по м. Києву (ДП “Богуславське ЛГ”), Львівське (ДП “Золочівське ЛГ”) та Черкаського (ДП “Корсунь-Шевченківське ЛГ”) обласних управлінь стались випадки важкого травмування працівників з можливою інвалідністю.

Використання енергоносіїв та енергоефективність.

Обсяг фактично використаних паливно-енергетичних ресурсів за 9 місяців 2014 року становить 92,4 тис. тонн умовного палива, загальною вартістю 545,5 млн. грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, відбулося зменшення споживання енергоносіїв в натуральному виразі на 4,5 % із значним (20 %) збільшенням видатків на їх закупівлю.

Середня вартість однієї тони умовного палива за 9 місяців 2013 року становила 4505 грн., у 2014 році вона складає 5905 грн. (ріст 31%), що пов’язано із стрімким зростанням вартості усіх типів енергоресурсів на енергетичному ринку України.

Середньогалузева вартість знеособленої тони бензину у звітному періоді 2014 року становила близько 15,4 тис. грн., дизпалива – 13,2 тис. грн., рівень цін, за якими лісогосподарські підприємства закуповують паливно-мастильні матеріали має досить значне коливання.

Питомі витрати світлих нафтопродуктів на 1 тис. грн. реалізованої продукції у порівнянні до аналогічного періоду 2013 року прогнозовано зросли і становлять 83 грн. При цьому, найбільші питомі витрати світлих нафтопродуктів у реалізованій продукції знаходяться в межах 169-336 грн. і спостерігаються у Дніпропетровському, Запорізькому, Миколаївському, Одеському та Херсонському обласних управліннях лісового та мисливського господарства.

Економічно-фінансовий стан підприємств лісової галузі без урахування результатів діяльності підприємств, що розташовані на території Донецької та Луганської областей (відсутня звітність) характеризується наступним чином

За 9 місяців 2014 року обсяг реалізованої продукції склав 5036,1 млн. грн. і зріс порівняно з відповідним періодом 2013 року на 922,9 млн. грн., або на 22 %.

Значний ріст обсягів реалізації продукції у порівнянні з 9-ти місяцями 2013 року мають наступні обласні управління лісового та мисливського господарства: Волинське – 48%, Львівське – 33%, Тернопільське – 32%, Київське – 31%, Вінницьке – 29%, Хмельницьке – 27%, Кіровоградське – 26%, Чернівецьке – 24%, Полтавське, Івано-Франківське – 23%.

Разом з тим, в окремих обласних управліннях лісового та мисливського господарства спостерігається значне зниження обсягів реалізації продукції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Зокрема, у Херсонському (-22%), Дніпропетровському (-6%), Харківському (-5%).

Протягом 9 місяців 2014 року на ведення лісового господарства було направлено 1746,6 млн. грн., із них – 1521,9 млн. грн., або 87,1% власних коштів підприємств, 213,5 млн. грн., або 12,2% асигнувань із загального фонду державного бюджету, 9,3 млн. грн. або 0,5% із спеціального фонду державного бюджету та 1,8 млн. грн. від місцевих органів виконавчої влади.

Налагоджена співпраця у зазначеному напрямку з місцевими органами виконавчої влади лише у Житомирському, Полтавському, Кіровоградському, Івано-Франківському та Львівському обласних управліннях лісового та мисливського господарства.

За 9-ть місяців 2014 року 15 підприємств галузі спрацювало збитково, із яких 10 спеціалізованих лісогосподарських агропромислових підприємств, які прийняті до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України в грудні місяці 2013 року, зі сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України, державне підприємство “Новомосковський військовий лісгосп”, який прийнятий до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України в січні місяці 2014 року, зі сфери управління Міністерства оборони України.

Крім того, отримано збиток за 9-ть місяців 2014 року Рівненською сірниковою фабрикою, яка знаходиться в стадії ліквідації, ДП “Воловецький лісгосп” Закарпатського ОУЛМГ, ДП “Світловодський лісгосп” Кіровоградського ОУЛМГ та ДП “В.Олександрівське ЛМГ” Херсонського ОУЛМГ.

Найвищого рівня рентабельності досягли підприємства Волинського ОУЛМГ – (6,5 %), Кіровоградського та Івано-Франківського ОУЛМГ – (5,2%), Сумського ОУЛМГ – (4,5%), Черкаського ОУЛМГ – (4,1%) та Київського і Полтавського ОУЛМГ – (4,0%).

Оплата праці

За 9 місяців 2014 року середньомісячна зарплата працівників галузі склала 3342 грн. і зросла порівняно з відповідним періодом 2013 року на 385 грн., або 13 відсотків.

Найвищого рівня росту заробітної плати досягли підприємства наступних обласних управлінь:-
Київського ОУЛМГ (25%), Черкаського ОУЛМГ – (22%), Хмельницького ОУЛМГ – (21%), Кіровоградського ОУЛМГ – (20%), Львівського ОУЛМГ – (19%),

Значного росту рівня середньомісячної заробітної плати досягло Київське ОУЛМГ– 4173 грн., що на 831 гривню більше середнього показника по галузі.

Разом з тим 9 обласних управлінь лісового та мисливського господарства мають рівень середньомісячної заробітної плати нижче 3000 гривень, у 14-ти обласних управліннях лісового та мисливського господарства заробітна плата – нижча середньої по галузі.

По підприємствах галузі найвищий рівень середньомісячної заробітної плати в ДП “Стрийське ЛГ” Львівського ОУЛМГ – 8124 грн., що більше порівняно з відповідним періодом минулого року на 1555 гривень.
По ДП “Тетерівський лісгосп” та ДП “Вищедубечанський лісгосп” Київського ОУЛМГ середньомісячна заробітна плата складає відповідно 6914 гривень і 6761 гривень, та зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року відповідно на 2537 гривень та 1215 гривень.

Не зважаючи на ріст заробітної плати на підприємствах галузі порівняно з аналогічним періодом минулого року, середньомісячна заробітна плата у підприємств південного регіону залишається значно нижчою середньо галузевого рівня.

Серед 25-ти підприємств, які мають найменшу середньомісячну заробітну плату 9 підприємств Рівненського ОУЛМГ, 9 – Чернівецького ОУЛМГ,4 – Харківського ОУЛМГ та по 1 підприємству Хмельницького ОУЛМГ, Закарпатського ОУЛМГ, Івано-Франківського ОУЛМГ. Серед підприємств, які мають найменшу середньомісячну заробітну в основному підприємства передані зі сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства оборони України.

Начальникам обласних управлінь необхідно взяти під свій особистий контроль питання розміру середньомісячної заробітної плати працівників на даних підприємствах та опрацювати можливі шляхи доведення її до середньо галузевого рівня.

Заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах галузі, відповідно до статистичного звіту з праці, відсутня.

Середньоспискова чисельність штатних працівників станом на 1 жовтня 2014 року склала 47434 особи і зменшилася в порівняно з відповідним періодом минулого року на 2878 осіб, або на 6%.
Пропорційно обсягу реалізованої продукції зросла і продуктивність праці і склала за 9 місяців 2014 року в цілому по Держлісагентству 111,3 тис. грн., що більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 24,2 тис. грн, або на 21 %.

Значно вищого рівня продуктивності праці, ніж середньогалузевий, досягли підприємства Львівського ОУЛМГ, Закарпатського ОУЛМГ, Київського ОУЛМГ, Рівненського ОУЛМГ, Волинського ОУЛМГ, Хмельницького ОУЛМГ, Житомирського ОУЛМГ, Вінницького ОУЛМГ та Івано – Франківського ОУЛМГ.

Про стан розрахункової дисципліни на підприємствах галузі

За 9 місяців 2014 року підприємствами галузі сплачено до бюджетів усіх рівнів 725,1 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 194,1 млн. грн. (або 36,6 %) більше, ніж за відповідний період минулого року.

З них до державного бюджету сплачено 362,1 млн. грн., до місцевого – 363,0 млн. грн.

Найбільшу питому вагу в сумі сплачених податків та зборів становить збір за спеціальне використання лісових ресурсів – 50,5 % (366,4 млн. грн.) та податок з доходів фізичних осіб – 29,8 % (216,3 млн. грн.).
Найбільша сума податків та зборів до бюджетів усіх рівнів сплачена підприємствами облуправлінь: Житомирського – 109,1 млн. грн., Рівненського – 70,9 млн. грн., Чернігівського – 58,0 млн. грн., Київського – 55,6 млн. грн., Сумського – 53,4 млн. грн., Закарпатського – 48,3 млн. грн.

Крім податків підприємствами галузі за звітній період сплачено Єдиного соціального внеску 601,1 млн. грн.
Станом на 1 жовтня 2014 року недоїмку перед бюджетом мають 8 підприємств на загальну суму 5,7 млн. грн., що на 0,4 млн. грн. менше, ніж на початок року. Це, в основному лісогосподарські підприємства, прийняті від Мінагрополітики та Міноборони України. Зокрема, Закарпатське облуправління лісогосподарських агропромислових господарств – 2,9 млн. грн., Глибоцький держспецлісгосп АПК (Чернівецьке ОУЛМГ) – 0,7 млн. грн., ДП СЛАП Дубровицький (Рівненське ОУЛМГ) – 0,7 млн. грн., Ржищівський військовий лісгосп (Київське та по м. Київ ОУЛМГ) – 0,6 млн. грн.

Недоїмка по сплаті внесків до Пенсійного фонду на 1 жовтня 2014 року становила 2,0 млн. грн. і збільшилась у порівнянні з початком року на 147,4 тис. грн. 91,9 % від усієї недоїмки, або 1,8 млн. грн. становить недоїмка прийнятих підприємств Мінагрополітики та Міноборони України.

Найбільша недоїмка по Закарпатському облуправлінню лісогосподарських агропромислових господарств – 1,4 млн. грн., Херсонагроліс –0,3 млн. грн., ДП «Діброва» – 0,2 млн. грн.

Дебіторська заборгованість по галузі станом на 1 жовтня 2014 року становила 296,9 млн. грн., що на 43,2 млн. грн. (17,0 %) більше порівняно з початком року.

В структурі дебіторської заборгованості 65,3 % – заборгованість за товари, роботи та послуги, 18,5 % – заборгованість з бюджетом, 9,4 % – заборгованість за виданими авансами, 6,4 % – інші дебітори.
Кредиторська заборгованість на відповідну дату становить 751,5 млн. грн. і збільшилась порівняно з початком року на 21,8 млн. грн.

В структурі кредиторської заборгованості питома вага заборгованості за товари, роботи, послуги становить – 33,3 %, заборгованість перед бюджетом – 27,6 %, з одержаних авансів – 16,2% , з оплати праці – 13,0 %.
Коефіцієнт співвідношення кредиторської і дебіторської заборгованості у порівнянні з початком роком знизився і на звітну дату становить 2,5.

Прострочена заборгованість за експорт продукції станом на 1 жовтня 2014 року становила 79,5 тис. дол. США.

Вказану заборгованість мають три обласних управління лісового та мисливського господарства: Івано-Франківське ОУЛМГ – 45,2 тис. дол. США., Рівненське ОУЛМГ – 20,2 тис. дол. США, Житомирське ОУЛМГ – 14,1 тис. дол. США.

Наукове забезпечення галузі

Запланований обсяг науково-дослідних робіт за І–ІІІ квартали 2014 року у цілому виконано. Враховуючи зменшення бюджетного фінансування, обсяг польових досліджень, які вимагають значних витрат на відрядження, був скорочений.

Серед результатів, отриманих при виконанні бюджетних тем, доцільно виділити, як найбільш значимі:

  • Математичні моделі ходу росту модальних, повних та еталонних порослевих дубняків (Полісся, Лісостеп, Степ та гірський Крим);
  • Звіт за результатами моніторингу лісів до Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні у 2013 році;
  • Програмне забезпечення і посібник користувача до польової ГІС “Українська лісова інформаційна система “;
  • Звіт щодо наявних об’єктів збереження генофонду в лісах України;

Наукові установи Держлісагентства беруть участь у виконанні міжнародних проектів, зокрема у:

  • проекті ФАО “Консолідація лісової політики в Україні”;
  • спільному українсько-словацькому проекті HYDROFOR;
  • спільному проекті “Відкриті для ведмедів кордони між Україною та Румунією”
  • загальноєвропейській програмі моніторингу лісів.

За звітний період було видано два фахових збірники наукових праць “Лісівництво і агролісомеліорація”, “Збірник методичних рекомендацій з питань лісовідновлення та стратегії ведення лісового господарства Закарпатської області” та 151 друковану працю.

Діяльність науковців галузі отримує державне визнання. Указом Президента України першому заступнику директора УкрНДІЛГА Букші І.Ф. присуджена Державна премія України в галузі науки і техніки 2013 року за цикл наукових праць.

Щодо роботи з громадськістю

У червні місяці поточного року було сформовано нову Громадську раду при Держлісагентстві. До її увійшли 27 представників громадських організацій.

Проведено засідання Громадської ради та спільне засідання Громадської ради та працівників галузі відповідальних за зв’язки з громадськістю.

Для більшого інформування громадськості про проблеми та досягнення лісівників, роз’яснення та популяризації лісогосподарської діяльності галузі, чотири рази на місяць почав виходити на телебаченні, в ефірі 5-го каналу, документально-інформаційний вісник «Лісова варта».

За 9 місяців в у засобах масової інформації було розміщено: на телебаченні – 3645 матеріалів, в друкованих ЗМІ – 13907, на радіо – 7756, у мережі Інтернет – 27408 матеріалів.

Керівництвом Держлісагентства, начальниками облуправлінь було проведено 156 прес-конференцій, брифінгів. Також прес-службами територіальних органів проводились семінари, тренінги, зустрічі з представниками українських та іноземних урядових, громадських організацій.

Розширене інформування громадськості в соціальних мережах. Створена офіційна соціальна сторінка Держлісагентсва у «Фейсбуці». Крім того, у восьми облуправлінь лісового та мисливського господарства за 9 звітних місяців роботи також відкрито аккаунти у «Фейсбуці».

Загалом відмінну роботу продемонстрували прес-служби Житомирського, Чернівецького, Черкаського, Кіровоградського, Полтавського, Рівненського, Сумського, Хмельницького обласних управлінь.

Протягом дев’яти місяців 2014 року головний офіційний веб-сайт Держлісагентства відвідала 131 тисяча відвідувачів, що на 36 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Наведені показники є свідченням високого рівня зацікавленості громадськості до діяльності Держлісагентства.

Крім того, позитивна динаміка росту кількості переглядів інформації на веб-сайті пояснюється покращенням якості оприлюдненої інформації та збільшенням понад як удвічі кількості новин.

Держлісагентством України щоквартально здійснюється моніторинг та аналіз діяльності веб-сайтів територіальних органів та організацій та безпосереднього підпорядкування.

Систематично оновлюється інформаційне наповнення веб-сайтів територіальних органів Держлісагентства. За 9 місяців 2014 року найчастіше публікувалися новини на веб-сайтах Черкаського, Сумського, Кіровоградського та Полтавського облуправлінь.

Міжнародна діяльність

За 9 місяців 2014 року Держлісагентством здійснено ряд важливих кроків на міжнародній арені. Серед них:
– Завершено національну процедуру набрання Угоди про співробітництво між Урядом Республіки Туреччина та Урядом України в галузі лісового господарства.

– Прийнято активну участь у підготовці Стратегічного плану впровадження Протоколу про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, який було затверджено в ході 4-ї наради Конференції Сторін Карпатської Конвенції.

– Під головуванням України проведене ХІІІ засідання технічного комітету ISO/TC218 “TIMBER” (“Лісоматеріали“), на якому були розглянуті перспективи подальшої роботи технічного комітету, стан та перспективи розгляду та підготовки стандартів.

В рамках проекту ФАО «Консолідація лісової політики України» Держлісагентство координує роботу національних консультантів проекту. У липні і вересні 2014 р. проведено два засідання міжсекторальної робочої групи та два діалоги з громадськістю. Результати роботи засідань проаналізовані і будуть використані при розробці дорожньої карти лісового господарства України.

Також завершена підготовка та узгодження звітів України для глобальної оцінки лісових ресурсів та процесу «Ліси Європи».

http://dklg.kmu.gov.ua/