Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Володимир Бондар обговорив з лісівниками попередні підсумки роботи та плани на наступний рік

Самовідданість роботі та відкритість стане запорукою розвитку лісової галузі України. На цьому наголосив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час наради з начальниками обласних управлінь лісового та мисливського господарства і підприємств, які підпорядковані відомству.

Він звернув увагу на те, що завдяки праці професіоналів лісова галузь займає серйозні позиції в Україні. Однак, потрібно визнати, що за останні роки не було напрацьовано необхідних системних підходів до реформування та розвитку.

«Будь-яка галузь може розвиватися, коли є програма, стратегія розвитку. Ми таку Стратегію реформування напрацювали. І нашим завданням у наступному році є доопрацювання цієї Стратегії та втілення її в життя, щоб вона стала частиною українського законодавства», – зазначив Володимир Бондар.

Заступник Голови відомства повідомив, що зараз напрацьовуються відповідні нормативно-правові акти для провадження необхідних змін та реформування.

Окрім того, Володимир Бондар звернув увагу на важливості проведення діалогу з іншими міністерствами та відомствами, а також Парламентом, задля розвитку співпраці.

«Зараз в суспільстві активно обговорюється питання заповідання лісів. І лісівники не є ворогами у цьому. Проте, заповідання має бути елементом розвитку, а не занепаду. І хто як не працівники лісової галузі можуть фаховообґрунтувати необхідність збільшення площ природно-заповідного фонду. Не варто гнатися за збільшенням відсотка заповідання, потрібна якість, щоб зберегти найбільш цінні українські ліси», – підкреслив заступник Голови Держлісагентства.

Також він зупинився на одній з основних проблем для лісів – масовому всиханню дерев через поширення шкідників. «Так, ми були одними з ініціаторів прийняття нових Санітарних правил. І там закладені певні необхідні норми, зокрема, щодо відкритості проведення санітарних рубок. Однак, потрібно визнати, що деякі позиції нам не вдалося відстояти. І тому зараз ми маємо проблему, коли йде масове всихання, а оперативно вирішити питання лісівники не можуть. Ми пішли на непопулярний крок і розробили зміни до Санітарних правил. І тепер наше завдання показати, що ці зміни дійсно необхідні», – зазначив Володимир Бондар.

На думку заступника Голови агентства, проблеми, які є у лісі, не потрібно замовчувати, а навпаки показувати їх суспільству і заручатися його підтримкою для якнайшвидшого вирішення.

Окрім того, Володимир Бондар поінформував про стан з фінансуванням лісового господарства. «У цьому році нам не вдалося повернути фінансування. Але є перспективи на його відновлення у 2018 році. У цьому нам допоможе Указ Президента, в якому передбачена необхідність відновлення бюджетного фінансування і створення окремого фонду та протокольне доручення Прем’єр-міністра щодо опрацювання виділення коштів у першому кварталі 2018 року», – сказав він.

У зв’язку з відсутністю належного фінансування у цьому році, у південних і східних областях України майже не виконано завдання з лісовідновлення та створення нових лісів.

Як зазначив заступник Голови Держлісагентства, бюджетне фінансування необхідне для підтримки лісгоспів на Півдні та Сході, а створення  фонду фінансування лісового господарства потрібно для подальшого розвитку галузі.

Також під час наради обговорено питання щодо виготовлення правоустановчих документів на лісові земельні ділянки, протипожежні заходи, посилення роботи обласних управлінь у питаннях перевірки користувачів мисливських угідь на дотримання законодавства та протидію браконьєрству.

«По всім питанням ми маємо активізувати роботу у 2018 році. Лісове та мисливське господарство повинно показати свою ефективність, тому що ми стоїмо на сторожі екологічної безпеки нашої держави», – підкреслив Володимир Бондар.