Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Високий клас пожежної небезпеки!

Спека ускладнює життя не лише громадянам, а й навколишньому середовищу. Особливо через сильну спеку страждають лісові насадження . Через високу температуру атмосферного повітря на Київщині сьогодні маємо п’ятий клас (найвищий з можливих) пожежної небезпеки.

Для того, аби з’ясувати як відповідні служби готуються до можливих «пригод». В поточному місяці журналісти зі співробітниками Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Київській області вирушили з інспекцією до ДП «Бориспільський держлісгосп».

ДП “Бориспільський держлісгосп” Київського обласного управління лісового та мисливського господарства був створений в 1936 році на базі колишніх лісів місцевого значення і частини лісів держлісфонду. Загальна площа насаджень становить 19285 га. Працівники лісгоспу кажуть, що готові до викликів, адже у них є «спеціальне обладнання». На висоті 40 метрів встановлена відеокамера. У кімнаті чергового пульт та екран, звідки він керує веде спостереження за лісовим угіддям. Радіус огляду 15 кілометрів. Якщо на моніторі видно дим, то черговий зв’язується з лісником, який іде на перевірку. Цього разу так і сталося…

На екрані відеоспостереження зафіксували сильний дим в районі села Гнідин.Лісники, які чергують на територіях ДП «Бориспільський лісгосп» пішли на розвідку.

Факт пожежі підтверджується – одразу виїжджає пожежна машина лісової пожежної станції (їх у господарстві дві). На практиці існує іще одна схема: якщо працівники лісової пожежної станції не справляються власними силами, тоді залучають співробітників ДСНС.

– Цього року у нас були пожежі, але ми швидко реагували через що лісові насадження цілі і не пошкоджені вогнем – розповідає Михайло, головний інженер ДП «Бориспільський лісгосп».

– Затримали чотирьох порушників, які розводили багаття у заборонений період. Вони понесли адміністративне покарання. Ми маємо повноваження штрафувати порушників. А загалом, у нас постійно відбуваються рейди. Зазвичай, кілька разів на тиждень. У кожному лісництві є свої рейдові бригади. Тож ми контролюємо ситуацію.

Приїхавши до місця пожежі, представники ЗМІ мали змогу побачити нелегку роботу працівників лісової пожежної станції, та сільських пожежних команд із с. Вишеньки та Гора Бориспільського району.
При температурі 40 С бійці вміло та вправно приборкали вогонь, який розповсюджувався з неймовірно високою швидкістю, адже навкруги залишилася одна суха трава. 30 хвилин і пожежа ліквідована. З пожежею впоралися!

Далі вирушаємо до лісу, адже саме туди часто навідуються любителі шашликів та пікніків. Люди відпочивають на природі зазвичай з міцними напоями, розводять багаття. Такі посиденьки часто спричинюють сильні пожежі.

Особливо у спеку. Та натрапили ми на цілий табір у стилі «SCOUT –СAMP». Близько 30 відпочиваючих розгорнули ціле наметове містечко серед соснових насаджень лісгоспу. Та «курортники» знають про культуру відпочинку та культуру безпеки. Вогнище, відпочивальники розводять за межами лісу, адже знають про те, що вогонь дуже легко виходить з-під контролю людини. Задля безпеки і лопату біля багаття тримають, і обкопати місце планують. Ось такі зразкові туристи попалися під час рейду. Та на всякий випадок, рятувальники нагадали про правила пожежної безпеки, та обстежили територію.

Найбільш пожежонебезпечний період для лісу – це літо (спека) та осінь (грибники). Фахівці ДСНС та працівники лісгоспу проводять профілактичні бесіди з громадянами. По всій території встановлюються відповідні попереджувальні знаки про заборону розведення вогнища. Попри те, що сьогодні на Київщині найвищий клас пожежної небезпеки, представники ЗМІ переконалися в тому, що відповідні служби контролюють ситуацію. Будьте певні, якщо ви опинитесь в біді, рятувальники обов’язково прийдуть вам на допомогу. Але, ідучи до лісу подумайте перед тим, як розвести багаття чи викинуту недопалок. Не випробовуйте долю там, де не потрібно.

ГУ ДСНС у Київській області