Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ОЛЕГ КОРБАН ОБГОВОРИВ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ МИСЛИВСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ ДЕПОПУЛЯЦІЮ ДИКИХ КАБАНІВ ДЛЯ ЛІКВІДАЦІЇ ЗАХВОРЮВАННЯ АЧС

17 липня заступник голови Київської облдержадміністрації Олег Корбан провів робочу нараду із представниками мисливських господарств області, у ході якої було обговорено та напрацьовано пропозиції щодо виконання плану заходів по проведенню повної депопуляції диких кабанів на території області з метою знищити захворювання на африканську чуму свиней (далі – АЧС). Участь у нараді взяли начальник Головного управління ветеринарної медицини у Київській області Андрій Жук і заступник начальника Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства – завідувач сектору мисливського господарства Василь Гринь.

Олег Корбан підкреслив необхідність спільно розробити чіткий алгоритм дій та план заходів стосовно виконання рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при КОДА щодо повної депопуляції диких кабанів у мисливських угіддях Київщини. Очікується, що даний план, який визначатиме зокрема поетапність дій, правове поле процедури, відповідальних осіб і терміни її виконання, буде складений упродовж найближчого робочого тижня.

«Відповідальність за стан ситуації із поширенням вірусу АЧС на території Київщини має бути спільною – тобто і представників влади, і працівників мисливських господарств. У нас має бути спільне розуміння проблеми і спільні дії задля її ефективного вирішення. Ми маємо бути однодумцями у тому, щоб не допустити подальше поширення інфекції і можливої диверсії у вигляді біологічної атаки на регіон», – зазначив Олег Корбан.

Заступник голови КОДА додав, що за епідемічною ситуацією на Україні, зокрема на Київщині, стежать члени міжнародної протиепізоотичної комісії. У разі подальшого поширення вірусу і появи нових осередків інфекції вони можуть заборонити експортувати за кордон з країни не тільки тваринницьку продукцію, але й зернові культури. А це, у свою чергу,є серйозною економічною загрозою як для аграріїв, так і для країни в цілому.

«У випадку виявлення вірусу до нас приїжджає міжнародна протиепізоотична комісія і спостерігає, які дії ми виконуємо для локалізації і знищення АЧС. Якщо члени комісії фіксують поширення і збільшення частоти виявлення цього вірусу, то вони можуть прийняти рішення щодо заборони експорту зерна з області, а то й цілої країни. І це при тому, що сільське господарство є однією із тих галузей, які «тримають» українську економіку», – зауважив Олег Корбан.

На особливу загрозу економічних ризиків у випадку поширення АЧС звернув увагу і начальник Головного управління ветеринарної медицини у Київській області Андрій Жук.

«Наші фермерські підприємства у разі поширення інфекції продовжать втрачати робочі місця. Адже при виявленні на фермі вірусу АЧС, знищується все поголів’я і ще цілий рік не можна тримати нових тварин. Тобто підприємство несе втрати, зупиняє роботу на рік, відповідно не сплачує податки до бюджету, а працівники залишаються без роботи», – зазначив Андрій Жук.

За його словами, одним із проблемних питань проведення депопуляції, є умови та методи проведення відстрілу диких кабанів у зоні відчуження, яка є закритою територією. Рішення по цьому питанню будуть ухвалювати на засіданні протиепізоотичної комісії при Кабінеті міністрів України, де обговорюватимуть проведення депопуляції диких кабанів у трьох українських областях – Київській, Житомирській і Чернігівській.

Нагадаємо, днями Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Київській ОДА задля локалізації і знищення вірусу АЧС ухвалила рішення провести повну депопуляцію диких кабанів у мисливських угіддях Київської області. Таке рішення було продиктоване вагомими економічними загрозами, які несе подальше поширення інфекції.

Прес служба КОДА